Okul masrafı cep yakıyor

Okul masrafı cep yakıyor

Okul masrafı cep yakıyor

Anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyeti 402 ile bin 14 YTL arasında değişıyor. Bu rakam liseye başlayacak öğrenci için 2 bin 104 YTL

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ilköğretim okullarına bağlı anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyetinin 402,75 YTL ile bin 14 YTL arasında değiştiğini söyledi. Özcan, 17 Eylül’de okulların açılacağını hatırlatarak, Ramazan ayı ve kışın yaklaşmasının çalışanlara çok büyük bir ek külfet getireceğini kaydetti. Özcan, anasınıfına başlayan bir öğrencinin maliyetinin geçen yıla göre 143, ilköğretime başlayan bir öğrencinin ise 157 YTL arttığını belirterek, bu rakamın genel liselerde 322, meslek liselerinde ise 295YTL olduğunu kaydetti.

Yeni bir ek külfet
Bunun veliye yeni bir ek külfet anlamına geldiğini ifade eden Özcan, şöyle devam etti: “Yaptırdığımız araştırmaya göre, ilköğretim okullarına bağlı anasınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyeti 402,75 ile bin 14 YTL arasında değişmektedir. Çocuğunu ilköğretime yeni kayıt yaptıracak aileler de ortalama 484,98 YTL harcama yapacak. Aileler çocuğunu okula eksiksiz göndermek istiyorsa bu rakam bin 585 YTL’ye kadar çıkacak.  Genel liseye başlayacak öğrencinin ailesine maliyeti 684,43 YTL ile 2 bin 104 YTL arasında değişmektedir. Meslek lisesi öğrencisinin eğitim-öğretime hazır bir şekilde başlayabilmesi için de 681,43 YTL ile 2 bin 108 YTL arasında masraf yapılması şart.”

Okumak iyice zorlaştı
Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan da, özellikle dar gelirli ailelerin, çocuklarını okutabilmek için büyük masraf yaptığını belirtti. Bostan, “Durum böyle olunca okumak bir hayli külfetli hale geldi. Zira; kayıt parası, servis ücreti, okul kıyafeti, ayakkabısı, çantası, defteri derken binlerce YTL’yi bulan masraflar, cepleri alev alev yakmaktadır” dedi.

Okulların açılmasına az bir süre kala, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, ilköğretime başlayacak bir öğrenci ile 7,9 ve 10. sınıf öğrencisi 4 çocuğu giyindirdi, okul malzemeleri hediye etti.

Haber:Fatih ERBOZ