Okul malzemeleri zehir saçıyor (13 Eylül 2013)

Okul malzemeleri zehir saçıyor (13 Eylül 2013)

Okul malzemeleri zehir saçıyor

Okul araç gereçlerinin imalatında kullanılan fitalatlar ve azo boyar maddeler üreme ve sinir sistemine zarar veriyor, uzun süreli temas halinde kansere yol açıyor.


Haber: Salim Yavaşoğlu

Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Besleme, öğrencileri, velileri, kırtasiye malzemeleri ile okul araç ve gereçlerindeki tehlikeler konusunda uyardı. Velilerin albenili ürünler yerine, kaliteli ve TSE ile CE işaretlerinden en az birine sahip ürünleri tercih etmeleri gerektiğini kaydeden Besleme, “Kırtasiye ürünleri, bilinçsiz yapılan alışverişle çocukların sağlığını bozabilen tehlikelere dönüşebiliyor. Ucuz, hangi maddelerden üretildiği ve içeriği belli olmayan, güvenlik sınırını aşan kimyasal madde katkılı, albenili kalem, silgi, su matarası, beslenme çantası gibi kırtasiye malzemeleri, ayakkabılar, okul giysileri çocuklarımızın sağlığını ciddi biçimde tehdit etmektedir. Plastik beslenme çantaları ve suluklar da eğer kalitesiz ise büyük risk oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Pastel boya, suluboya,
oyun hamuru ve silgi:

Bu ürünlerde kanserojen olduğu için yasaklanan azo boyarmaddeler ve fitalatlar kullanılabiliyor. Fitalatlar, hormon sistemine zarar veriyor, astıma neden oluyor, ağır metaller ise sinir ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor.

Makas, kalemtıraş, zımba:
Ağır metaller ve fitalatlar kullanılıyor. Nikel içeren aksesuarlarla uzun süre temas ciltte tahrişe ve alerjiye neden oluyor.

Çanta, beslenme çantası,
kalem kutusu, su matarası:

Fitalat, azo boyar madde ve kanserojen boyarmaddeler bulunabilmektedir. Alerji, tahriş, egzama ve akciğer kanserine neden olan bu kimyasal; önlük, pantolon ve çorap gibi tekstil ürünlerinde de bulunabilmektedir.