Okul fobisine dikkat

Okul fobisine dikkat

Okulların açıldığı dönemde çocuklu aileleri bekleyen en büyük sorun okul korkusudur. Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda görülen okul korkusu ilk birkaç hafta içerisinde çözümlenmezse okul fobisine dönüşebilir.

Acıbadem Mobil Sağlık Uzman Psikoloğu Melis Demircioğlu, çocuklardaki okul fobisine engel olmak için yapılabilecekler konusunda aileleri bilgilendiriyor. Okul korkusuna sahip çocuklarda ilk belirti okula gitmek istememek oluyor. Bunun yanı sıra çocuklarda sürekli ağlama, okul, öğretmen ya da arkadaşlar hakkında şikâyette bulunma da görülebiliyor. Özellikle sabahları okula gitme saatinde başlayan ve eve geldiğinde yok olan baş ağrısı, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi fiziksel yakınmalar da okul korkusuna işaret ediyor.

Nedenleri
Demircioğlu yaşanan okul korkusunun nedenlerini açıklıyor. Demircioğlu’na göre okul korkusunun arkasında çoğunlukla ebeveynlerin tutumları yatıyor. Okul fobisi yaşayan pek çok çocuğun anne-babasının, çocuğundan ayrılma konusunda yoğun korku ve endişe yaşadığı görülüyor. Çocuğuna karşı aşırı korumacı bir yetiştirme tarzı benimsemiş anneler, çocuğun anneye bağımlı bir kişilik geliştirmesine zemin hazırlayarak akranlarına göre daha geç özerklik kazanmasına neden olabiliyor. İlk kez okul hayatına başlayacak çocuklar için okul fobisinin yaygın sebepleri arasında güvenli alandan ayrılma korkusu ve özerkleşme kaygısı da yer alıyor. Okula başladığı döneme kadar anne ve babanın yanında daima güvende hisseden çocuk, okula başlaması ile birlikte güvenli alandan ayrılıyor. Bu durumda hem aile, hem de çocuk, kaygı duymaya başlayabiliyor. Buna ek olarak sosyal ilişkilerinde girişken olmayan, içine kapanık, arkadaş ilişkileri zayıf olan ve öğretmenden korkan çocuklarda okul fobisi daha sık görülüyor.
Demircioğlu, çocukların okul korkusundan kurtulması için yapılabilecekler konusunda bilgi veriyor. “Eğer çocuğunuz sabah saatlerinde ya da okuldayken baş ağrısı, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi rahatsızlıklar yaşadığını söylüyorsa onu yalancılıkla suçlamayın. Çocuğunuzu mutlaka bir doktora götürün ve muayene olmasını sağlayın. Bazen yoğun kaygı ve korkular bu esnada salgılanan hormonlar nedeniyle gerçekten fizyolojiyi etkileyebiliyor.