Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau’nun Türkiye’de öğretmen maaşlarının yüksek olduğu yönündeki açıklamaları, eğitim camiasında tepkiye neden oldu.
Alım gücü düştü
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, “Türk öğretmenlerinin üç kuruşluk maaşına göz diken Dünya Bankası’nın Türkiye’de öğretmen maaşlarının OECD standartlarına göre yüksek kaldığını belirtmesi, cahilliğinin bir göstergesidir“ dedi. Özcan, ” Türkiye’de göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 10 bin 82 dolar, enyüksek derecedeki bir öğretmen ise yılda 12 bin 196 dolar kazanmaktadır. Oysa Lüksemburg’ta göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 49 bin 219 dolar, en yüksek derecedeki bir öğretmen 100 bin 314 dolar, Almanya’da göreve yeni başlayan bir öğretmen yılda 40 bin 125 dolar, en yüksek derecedeki bir öğretmen 52 bin 62 dolar kazanmaktadır “diye konuştu. Özcan, bir öğretmenin maaşıyla 1930 yılında 281 kilogram dana eti alınırken, 2008 yılında 9/1 derecede çalışan bir öğretmenin 69.7 kilogram, 1/4 derecede çalışan bir öğretmenin 84 kilogram dana eti alabildiğini belirtti. Öte yandan Zachau’nun açıklamalarını eleştiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ise, “Türkiye’nin sorunu öğretmenler değil, Dünya Bankası ve IMF’dir” dedi.
Sözleşmeliler haklarını geri istiyor
Eğitim-İş: Yer değiştirme hakkının tanınmaması konusunu yargıya taşıdık
Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası (Eğitim-İş), 4/B kapsamında görev yapan sözleşmeli öğretmenlere yarıyıl itibari ile yer değiştirme hakkı tanınmaması konusunu yargıya taşıdı. Eğitim İş, Danıştay’a yürütmenin durdurulması ve iptal isteminde, sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirme hakkının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geri verilmesini istedi. Eğitim-İş, sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirme hakkını elinden alan “Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” nde yer alan “Sözleşmeli Öğretmeler” başlığındaki “...yaz tatili döneminde...” ibaresinin kaldırılmasını istedi.
Sağlık durumu
Eğitim-İş konunun bakanlık tarafından çözülmemesi üzerine Danıştay’a başvuruda bulundu. Danıştay’a verilen iptal ve yürütmenin durdurulması isteminin gerekçesinde, “Sözü geçen Yönetmelik hükmü gereğince, özür durumuna bağlı yer değişiklikleri ancak Eş Durumu, Sağlık Durumu gibi ’özürler’ nedeniyle gerçekleştirilen, istisnai bir durumdur” ifadesine yer verildi. Düzenlemenin amacının zor durumda bulunan öğretmenlerin korunması amaçlı olduğuna dikkat çekilen gerekçede, “Bu korumanın, bir kısım öğretmene tanınmamasının adalet anlayışı ile bağdaşmadığı açıktır” denildi.