Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması: Enflasyon şu an yüzde 61, problem mi?

Bakan Nebati'den enflasyon açıklaması: Enflasyon şu an yüzde 61, problem mi?

Enflasyon mart ayında yüzde 61,14 ile zirve yeniledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının ardından açıklamalarda bulundu. Nebati, ''Enflasyon şu an yüzde 61, problem mi? Problem ama ekonomiyi faiz kıskacından da çıkardık'' dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından basına özel demeç verme yasağı getirildiği öne sürülen ve bir süredir basının önüne çıkmayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,  Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında İş Dünyası ile İstişare ve Değerlendirme Toplantısı''nda konuşuyor.

Konuşmasında ağırlıklı olarak enflasyona ve döviz kurlarına değinen Nebati, dünyanın birçok ülkesinin benzer sorunla başa çıkmaya çalıştığını söyledi.

Bakan Nebati''nin konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle...

DÖVİZ KURUNDA STABİLİZASYON SAĞLANDI

Enflasyon, faiz ve kur bu önemli bir kıskaç. Bu üç alanda birincisi, kurların stabil hale gelmesiydi. 20 Aralık akşamında kurlara yönelik davranışlardaki bozukluğu kalıcı bir şekilde iyileştiren ilk adım olan kur korumalı mevduat hesabı hayata geçirildi. Türkiye''de uzun yıllardan sonra kurun stabil olması, öngörülebilir olması noktasında döviz kurunda stabilizasyon sağlandı.

KKM 695 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

İş ve yatırım ortamında öngörülebilirliği artırdık. Enflasyon üzerindeki kur baskısını azalttık. TL mevduatların vadesini 24 binden 49 bine çıkardık, bankacılık sistemi çok daha güçlü bir hale geldi. Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının en net ve güçlü etkisini, ne kadar doğru bir karar almış olduğumuzu, Rusya-Ukrayna kriziyle petrol fiyatlarındaki yükselişte gördük. Fed''in (ABD Merkez Bankası) faiz artışı kararına rağmen kurun stabil durumunu korumasıyla görmüş olduk. Bu bir ayak. KKM''ye ilk girenlerin vadeleri 23 Martta dolmasıyla hesap sahipleri getirilerini almaya başladılar. Bu tarihte 596 milyar lira olan kur korumalı mevduatlarındaki bakiye 1 Nisan itibariyle 695 milyar TL''ye ulaştı.

DÖVİZ KURUNDA BAŞARI SAĞLANDI

Vatandaş, firmalar, tüzel kişiler YUVAM hesabı dahil olmak üzere ulusal ve uluslararası yerleşiklerimiz bu konuda güven duyup işlemlerini yapıyorlar. 23 Mart şöyle böyle olacak diye bir takım spekülatif söylemler vardı. 595 milyar liradan 695 milyar liraya gelmiş bir seviye. Bir haftadaki artış.

Döviz kurlarında stabilizasyon en iyi şekilde yürüyor. İş insanlarımızın bu konuda öngörülebilir olduklarını görmesi açısından bence en önemli problemli alan çözülmüş oldu. Türkiye''de dolara ilişkin davranışın olduğunu hepimiz biliyoruz. Amaç, bu davranışın artık TL''nin güçlü kılındığı, TL''ye güven duyulduğu, TL ile işlemlerin daha iyi ve uzun vadeli olarak yapılabilmesinin sağlandığı bir noktaya evrilmesiydi. Bu konuda bir başarı sağlanmıştır.

KUR VE FAİZ SARMLINDAN ÇIKTIK

KKM''nin de etkisiyle birlikte kur ve faiz sarmalından çıktık. İkinci ayak enflasyon, şu an yüzde 60''ın üzerinde problem mi problem ama faiz kıskacından da çıkardık. Bu ülkedeki hiçbir yatırımcı, girişimci, hiçbir sermaye enflasyonun üzerinde bir faiz oranıyla işlem yapmıyor. B

ankacılık bu konuda özellikle selektif kur politikalarıyla iş dünyamızın önünü açacak şekilde adımlarını atıyor. Türkiye ekonomik modelinin temel dürtüsü olan teknolojik ürünlerin üretiminin artırılması ve ithalatın azaltılması yönünde ihracat odaklı kaynakları en iyi şekilde selektif yöntemle kullanıyor.

YIL SONUNDA ENFLASYONUN MAKUL SEVİYEYE GELDİĞİNİ GÖRECEĞİZ

Enflasyonun en önemli belirleyici olan döviz kurunda serbest piyasa koşulları içerisinde istikrarı sağlamış olduk. Enflasyonun diğer önemli belirleyicisi olan beklentilerdeki düzelmeye yönelik atacağımız adımlarla yıl sonunda enflasyonun makul bir seviyeye geldiğini hep birlikte göreceğiz. Piyasada işler iyi ve canlı.

İlgili Haberler