WebTekno''dan alınan bilgilere göre; 23 Şubat’ı 24 Şubat’a bağlayan gece Rusya, Ukrayna sınırları içine girerek bir ‘operasyon’ başlattı. Batının işgal olarak tanımladığı, Rusya’nınsa kendi güvenliğini sağlamak için yapmak zorunda olduğunu söylediği bu savaşın başlamasının üzerinden günler geçti. Geçtiğimiz günler, dünya gündemi için fazlasıyla yoğundu.
Rusya’nın Ukrayna’ya harekâtı, Batı ülkelerden büyük tepkiyle karşılaşırken Rusya’nın tepkilere rağmen geri çekilmemesi üzerine yaptırımlar başladı. Rus yönetimini ve Rus vatandaşları her alanda kısıtlayan yaptırımlar, özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkeler, ABD ve Kanadalı şirketler tarafından uygulandı. Peki, şu ana kadar Rusya’ya yaptırım uygulayan şirketler ve kuruluşlar hangileriydi?
Amazon, Rusya ve Belarus''ta tüm hizmetlerini durdurdu
Her geçen gün uzayan listeye Amazon da katıldı. Şirket, Prime Video''nun artık Belarus ve Beyaz Rusya''da izlenemeyeceğini; New World isimli popüler oyununun artık ülkede oynanamayacağını ve her iki ülkede de perakende ürün sevkiyatının durdurulduğunu açıkladı.
Şirket ayrıca, savaştan etkilenenler için 5 milyon dolarlık bir bağışta bulunduklarını açıkladı.
Rusya, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi oldu
8 Mart 2022 tarihi itibarıyla Rusya, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi unvanının yeni sahibi oldu. Küresel yaptırım izleme veri tabanı Castellum.ai''nin verilerine göre, Rusya 22 Şubat''tan itibaren 2 bin 778 yeni yaptırıma maruz kaldı. Bu yaptırımlarla Rusya’ya uygulanan yaptırımların toplam sayısı 5 bin 530''u aştı.
Rusya bu sayıyla, 3 bin 616 yaptırımın uygulandığı İran''ı, 2 bin 608 yaptırıma maruz kalan Suriye''yi ve 2 bin 77 yaptırımın uygulandığı Kuzey Kore''yi geride bıraktı.