Gökay Mert Akşit / Yeniçağ
Ekonomik sıkıntılar vatandaşı 'Merkez Bankası, faiz artımı, enflasyon, mevduat kullanımı' gibi terimlerle içli dışlı yaptı.
“Peki bu alınan kararlar hayatımızı nasıl etkileyecek, açıklanan faizlerden sonra ev alınabilir mi, kredi kartı borçları nasıl etkilenecek?”
Beykent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Neslihan Vural Yeniçağ'a değerlendirdi.
Vural, "Bankalar kredi olarak istediğimiz paraları yurt dışından getiriyor, artan kurla beraber faiz de artıyor" dedi.
Neslihan Vural'ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar şu şekilde:
KREDİ ÇEKECEKLER DİKKAT
“Merkez Bankası son 12-13 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi. Bu artışa sebep olan aslında piyasanın gerisinde kalmış olmasıydı.
Faiz artışları sadece kurumsal şirketleri, yatırımcı firmaları, tüzel kişileri, ticari firmaları ve kobileri etkilemeyecek. Faizler elbette ev almak isteyenleri, araba almak isteyenleri, tüketici kredisi almak isteyenleri ya da kredi kartının asgari tutarını ödeyip; kalan tutarı önümüzdeki aya bırakanları etkileyecek.”
VATANDAŞ EKSTRA BORCA GİRİYOR
Türkiye’de sermaye birikimi yeterli olmadığı için, bankalar mevduat toplayamıyorlar. Bunun sebebi pahalı bir ülkede yaşıyor olmamız ve insanların maaşlarıyla geçinemedikleri için ekstra borca giriyor. Herkes kendinden pay biçebilir: ‘Maaşının ne kadarlık bir kısmını birikime ayırabiliyoruz?’ Dolayısıyla bankalar kredi olarak istediğimiz paraları yurt dışından getiriyor. Yurt dışından gelen paralar da artan döviz kurlarıyla birlikte, maliyetleri oldukça aşmış durumda ve bunu da tüketiciye yansıtıyorlar.
"FAİZLER DAHA DA ARTACAK”
“Faiz tanımı paranın fiyatıdır. Bu tanım çerçevesinde faiz artınca, paranın fiyatı da arttı. Kurlar bu şekilde seyrettiği sürece, serbest piyasa ekonomisi dengeye gelene kadar kurlar artacaktır. O yüzden faizlerin yukarı yönlü devam edeceğini düşünüyorum.”