Editör: Beyza Damgacıoğlu
Panik bozukluğu, bir kişinin tekrar tekrar panik atak geçirmesi veya bir sonraki olası panik ataktan sürekli olarak endişe duyması durumudur. Panik bozukluk, anksiyete ile ilişkili psikolojik bozukluklardan biridir ve ilişkili hastalıkları, hastaların büyük bir şok veya travma sonrası yaşadıkları yaygın anksiyete, çeşitli fobiler, obsesif-kompulsif bozukluk ve travma sonrası stres sendromudur.
Panik bozukluğuna sıklıkla başka psikolojik sorunlar da eşlik eder. Panik bozukluğunun doğası gizemlidir. Panik bozukluğun süresi aylar hatta yıllar sürebilir. Panik bozukluğu ve sürekli anksiyete hastanın çalışma yeteneğini bozabileceği, günlük yaşamını rahatsız edici hale getirebileceği ve hastanın insan ilişkileri üzerinde zararlı bir etkisi olabileceği için daha ciddi vakalar tedavi edilmelidir.
Panik bozukluğunun nedenleri çoğunlukla belirsizdir, ancak panik atakların arka planında sinir sistemi uyarılarını ileten hormonlar miktarının azaldığı düşünülmektedir. Panik bozukluğu diğer anksiyete bozuklukları ile karıştırılmamalıdır, anksiyete ile panik bozukluğu arasındaki temel fark, anksiyete sürekli ve uzun süreli rahatsızlığa neden olabilirken, panik bozukluğun özelliği olan panik atak, beklenmedik bir şekilde ve aniden gelir.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ
Bayılma, baş dönmesi, mide bulantısı,
Nefes almada zorluk, nefes alma sorunları, boğulma hissi,
Açıklanamayan korku, korku hissi, ölüm korkusu, delirme korkusu, kontrolü kaybetme korkusu (istememesine rağmen aptalca şeyler yapmak, intihar vb.),
Sabit, zorlayıcı düşünceler (örneğin günlük sorunları büyütme),
Kaçma, yardım isteme arzusu,
Göğüs ağrısı,
Artan terleme,
Ellerde, ayaklarda, sıklıkla ağızda ve yüzde de batma, kaşıntı hissi
Mide krampları, karın ağrısı, ishal,
Titreme,
Kızarma, göğüste kızarıklık, kurdeşen benzeri döküntü,
Algı bozulması ve rüya hissi,
Zamansal ve mekansal kontrolün kaybı,
Duyarsızlaşma, kendisiyle teması kaybetme hissi,
Kendine kapanma hissi, dış dünyadan soyutlanma hissi.
Çok farklı panik atak belirtisi vardır ve belirtiler kişiden kiiye göre değişebilir. Panik atak belirtileri genel olarak şöyle:
Hızlı kalp atışı, bazen tehlikeli derecede yüksek kalp atış hızı,
Uzuvların, yüzün veya dilin uyuşması,
PANİK ATAĞI TETİKLEYEBİLECEK DURUMLAR
Aşırı analiz
Erteleme
Kalabalık korkusu
Çok fazla yalnızlık
Bir şeyin en olumsuz halini düşünme
Hızlı nefes alma
Dramatizasyon
Stres
Panik atak geçirme korkusu
Sonuçları düşünmek
Duygusal akıl yürütme
Sosyal medyada çok fazla zaman geçirmek