'Neler oldu da neye karşılık bu operasyonu durdurduk!'

'Neler oldu da neye karşılık bu operasyonu durdurduk!'

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli "Suriye'ye 3-5 günlük girdiklerini sanmıyorum. Ne oldu da, neye karşılık bu operasyon durduruldu, biz oradaki şehitlerimizi neye karşı verdik, bunların izah edilmesi lazım" dedi.

Sümeyra Kırca / İstanbul

NATO üyesi ülkelerin milletvekillerinden oluşan NATO Parlamenter Asamblesi (NATO-PA) Demokratik Yönetişim Alt Komisyonu Başkan Yardımcılığı'na seçilen İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, Fransa, Almanya gibi ülkelerin Türkiye'nin Suriye'ye operasyonundan rahatsız olduğunu söyledi. Cinisli, "Bu ülkeler Türkiye ile müttefik olduğunu unutararak oradaki terör unsurlarını DEAŞ ile savaşan müttefikleri gibi görüyor. Biz buna tepki gösterip şöyle dedik: 'Siz kimle ittifak kuruyorsunuz, hangi devletle? Orası sadece Türkiye'nin sınırı değil, aynı zamanda NATO'nun da sınırı, biz NATO'nun da sınırını koruyoruz" dedi.

Naci Cinisli, NATO tarihinde ilk kez Türkiye'nin önemli bir ülke olup olmadığının tartışıldığını, bunların dile getirilmesinin bile ülkenin onuruna dokunacağını, böyle bir durumun çok sorunlu bir siyasetin sonucu ortaya çıktığını belirtti. Dünyanın istikrarı için Türkiye'nin istikrarının şart olduğunu kaydeden Cinisli, akıllı bir diplomasiyle, sakin bir ruhla Avrupa'ya bu durumun anlatılması gerektiğini vurguladı. Cinisli, "Barış Pınarı Harekatı'nı, NATO'da sadece Türkiye'nin değil NATO'nun da güvenliği için, Suriye'nin toprak bütünlüğü korunmak şartıyla, en son çare olarak yaptığımızı anlatıyoruz" diye konuştu.

İktidarın senelerdir dış politikada büyük tavizler verdiğine değinen Naci Cinisli şöyle devam etti: "Siyasetle verilen tavizleri askeri operasyonla düzeltmek gerekti. Bunun için bu operasyon şarttı ancak şimdi 'Ne oldu da çıkıyoruz' diye sorarsanız, işte bunun izaha ihtiyacı var. İlk karar verilirken 3-5 günlük olsun diye girdiklerini sanmıyorum. Ne oldu da, neye karşılık bu operasyon durduruldu, biz oradaki şehitlerimizi neye karşı verdik, bunların izah edilmesi lazım. Siyasi oterite, Suriye operasyonunda dik duramadı. Diplomasiyi işletemedik, siyaseti yanlış kurguladık en sonunda askerimize 'Gel burayı temizle' dedik. Asker temizlerdi ama yine maalesef siyasi otorite dik duramadı, tavizler verdi."

ABD Başkanı Donald Trump'ın küstah mektubunu da değerlendiren Naci Cinisli, buna gereken cevabın verilmemesinin ülke itibarı açısından büyük sıkıntıya neden olduğunu kaydetti. "Bunların boyunduruğu altına girmiş bir ülke haline gelmememiz lazım" diyen Naci Cinisli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı görüşmenin de Türkiye'nin itibarını zedelediğini ifade etti. Cinisli, şöyle konuştu: "Zaten Mike Pence'nin gelip de toplantı yaptıkları masayı hatırlarsanız, o oturma düzeninden zafer çıkmayacağı belliydi. Oturma düzeni bile orada çıkabilecek kararın ip uçlarını, hakim otoritenin ip uçlarını veriyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın muhatapları bellidir, görüşmede masanın başına yan yana koltuklar mı koyulur? Diplomaside simgeler çok önemlidir, burada çok ciddi bir mesaj verilmiş ve bu mesajı da siyasilerimiz almak durumunda kalmış. Tüm dünyaya verilen bir fotoğraf ve çok aşağılayıcı bir fotoğraf, ben bir milletvekili olarak hicap duydum. O masa düzeninden Türkiye lehine bir karar çıkması zaten çok zor."

Türkiye'den 18 milletvekilinin NATO'da ülkeyi temsil ettiklerini kaydeden Naci Cinisli, oraya gidince iç çekişmeleri unutup, particilik yapmadan milli takım ruhuyla çalıştıklarını aktardı. Komisyon başkan yardımcısı olarak bazı oturumları yönetme şansını yakalayacağını vurgulayan Naci Cinisli, bu sayede Türkiye lehine çalışabileceğini belirtti.