Türkiye siyasetinde iz bırakan Türkiye Cumhuriyeti 54. Hükümeti Başbakanı Necmettin Erbakan 27 Şubat’ta vefatının 10. yıldönümünde anılacak. Necmettin Erbakan ne zaman öldü? Necmettin Erbakan kimdir? Necmettin Erbakan’ın siyasi kariyeri ve hayatı hakkındaki her şey haberimizde…
NECMETTİN ERBAKAN KİMDİR?
Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926’da Sinop’ta dünyaya geldi. Babasının ağır ceza hakimi olması nedeniyle çocukluğu faklı şehirlerde geçen Necmettin Erbakan, Kayseri Cumhuriyet İlkokulu''nda başladığı ilkokul eğitimini Trabzon''da tamamladı.
İstanbul Erkek Lisesi’nde 1937’de başlayan Necmettin Erbakan, 1943’te birincilikle bitirmiştir.
Necmettin Erbakan, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesinden 1948 yılında mezun oldu. Aynı yıl "Motorlar Kürsüsü"nde asistan oldu. Bu süreçte öğretim üyesi olarak Prof. Dr. Selim Palavan''la beraber motor dersi verdi.
Üniversite tarafından 1951''de gönderildiği Almanya''da RWTH Aachen''de (Aachen Teknik Üniversitesi) doktorasını yaptı. Klockner Humboldt Deutz AG motor fabrikasına davet edildi. Alman ordusu için araştırma yapan DVL Araştırma Merkezi''nde Prof. Dr. Schmidt ile çalışmalar yaptı Leopard 1 tankının motor tasarımında başmühendis olarak görev yaptı. Motorun, yanma odasını bizzat kendisi çizdi. Alman üniversitelerinde doktorasını verdi.
NECMETTİN ERBAKAN''IN SİYASİ KARİYERİ
Necmettin Erbakan, 12 Ekim 1969''daki milletvekili seçimine gidilen o dönemde güçlü bir siyasi parti olan Adalet Partisi''nden (AP) milletvekili olmak istedi, ancak kabul edilmedi. Necmettin Erbakan, Konya''dan, bağımsız aday olarak seçime girdi ve milletvekili olarak seçildi.
Konya Milletvekili olan Necmettin Erbakan, 24 Ocak 1970''te, 17 arkadaşıyla Milli Görüş hareketinin ortaya çıkmasını sağlayacak parti olan Milli Nizam Partisini kurdu.
MNP kadrolarıyla 11 Ekim 1972’de Milli Selamet Partisi (MSP)’ni kuran Necmettin Erbakan, 14 Ekim 1973 seçimlerinde yüzde 12 oy oranıyla 48 milletvekilliği kazanarak Meclis’e girdi. Seçimlerden hemen sonra CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit’le CHP-MSP koalisyonunu kurdu. 17 Eylül 1974''te hükümet dağıldı.
Necmettin Erbakan, Temmuz 1977''de AP, MSP ve MHP koalisyonuyla kurulan II. Milliyetçi Cephe Hükümeti''nde yine devlet bakanı ve başbakan yardımcısı oldu.
12 Eylül''de bir süre İzmir Uzunada''da gözaltında tutulan Necmettin Erbakan, 5 Ekim 1980''de 21 MSP yöneticisiyle birlikte "MSP''yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak" suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981''de serbest bırakıldı. 1983''te hakkında verilen hüküm Askerî Yargıtay tarafından bozulduktan sonra 14 Şubat 1985''te beraat etti.
11 Ekim 1987''de Refah Partisi genel başkanı seçilen Necmettin Erbakan, Refah Partisi''nin Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) ve Islahatçı Demokrasi Partisi''yle (IDP) ittifak kurduğu 1991 seçimlerinde Konya''dan milletvekili seçildi. 1995 seçimlerinde Refah Partisi, aldığı yüzde 21,37 oy oranı ve kazandığı 158 milletvekili ile birinci parti oldu. Doğru Yol Partisi (DYP) ile Anavatan Partisi (ANAP) arasında kurulan kısa ömürlü koalisyon hükümetinin istifasından sonra DYP ile kurduğu REFAHYOL hükûmetinde 28 Haziran 1996''da başbakan olarak göreve başladı.
Erbakan''ın başbakanlığından sonra Atatürk''e, laikliğe ve cumhuriyete karşı Refah Partisi''nin bazı milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları ve üyeleri tarafından edilen hakaretler ve sokaklardaki şeriat eylemleri kamuoyunun bir kesiminde endişe ve tepki ile karşılandı.
Dönemin İkinci Genelkurmay Başkanı Çevik Bir, tankların yürütülmesi için "Sincan''da demokrasi''ye balans ayarı yaptık." dedi. 3 Şubat 1997 günü Ankara''da Star TV muhabiri Işın Gürel''in muhafazakar biri tarafından dövülmesi toplumda büyük bir tepkiye neden oldu. 28 Şubat''ta yapılan MGK toplantısı 9 saat sürdü. MGK, laikliğin Türkiye''de demokrasi ve hukukun teminatı olduğunu vurguladı. Toplantıdan "irticayla mücadele" kararları çıktı, hükûmete bildirildi.
İrtica, cumhuriyet, laiklik ve Atatürkçülük tartışmaları sonucunda, "post-modern darbe" olarak adlandırılan 28 Şubat süreci ile Erbakan istifa etmeye zorlansa da bu teşebbüs ilk etapta başarıya ulaşamamıştır (Koalisyon 30 Haziran 1997''ye kadar devam etmiştir). 21 Mayıs 1997 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, "yasa dışı bazı eylemlerin odağı olmaya başladığı ve bazı üyelerinin laik rejimi hedef alan girişimleri" nedeniyle Refah Partisi''nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi''ne dava açtı. Başsavcı Vural Savaş, dava ile ilgili yaptığı açıklamada partinin "laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini ve ülkeyi giderek bir iç savaş ortamına sürüklediğini" belirtti. Dava devam ederken Erbakan, başbakanlık görevini Tansu Çiller''e devretmek amacıyla 18 Haziran 1997''de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel''e istifasını sundu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise yeni hükûmeti kurma görevini, Doğru Yol Partisi genel başkanı Tansu Çiller''e değil, Mesut Yılmaz''a verdi. 55. Hükûmet (ANASOL-D) Mesut Yılmaz''ın liderliğinde Anavatan Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Türkiye Partisi koalisyonu ile kuruldu.
Açılan kapatma davası sonunda Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak 1998''de Refah Partisi''nin kapatılmasına ve aralarında Erbakan''ın da olduğu 6 kişiye 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesine karar verdi. Bu dönemde tarafların aksi yöndeki demeçlerine karşın, Fazilet Partisi''nde Necmettin Erbakan''a yakın olan ve "ak saçlılar" ya da "gelenekçiler" olarak tanımlanan kanat ile Recep Tayyip Erdoğan''ın temsil ettiği kanat olan "yenilikçiler" arasındaki gerilim tırmanmaya başladı. Kanatlar arasındaki çekişmenin artık görünür hale geldiği 14 Mayıs 2000''de yapılan FP 1. Kongresi''nde, yenilikçi kanadın adayı Abdullah Gül 521, Recai Kutan 633 oy aldı. Haziran 2001''de Anayasa Mahkemesi''nin Fazilet Partisi''nin kapatılmasına karar vermesinden sonra kurucusu olduğu Millî Görüş Hareketi bölündü. Erbakan''ın desteklediği Milli Görüşçü (gelenekçi) kanat Recai Kutan başkanlığında Saadet Partisi''ni (SP) kurarken, "yenilikçiler" ise Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Adalet ve Kalkınma Partisi''nde örgütlendiler.