Ne demek sivil anayasa!

Ne demek sivil anayasa!

Ne demek sivil anayasa!

Richmond anayasasına tepkiler dinmiyor. Başkent Üniversitesi Rektörü Prof.  Haberal, “Ne demek sivil anayasa? Bu toplumda değişik gruplar mı var? Böyle bir şey kabul edilemez” dedi
Atatürk ilke ve inkılaplarının anayasadan çıkarılmasını öngören Richmond anayasası mimarlarının Cumhuriyet ve Atatürk karşıtlarından oluştuğu kaydedildi. Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi’nce, üniversite kampüsündeki Kanal B’ye ait stüdyoda “Anayasa” konulu panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Başkant Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. M. Selçuk Uslu, panelle taslağın olumlu ve olumsuz yanlarını topluma göstermeyi amaçladıklarını bildirdi.

İfadeye sert tepki

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, “birinci görevinin, Atatürk ve arkadaşlarının kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ne sahip çıkmak olduğunu, diğer bütün görevlerinin bundan sonra geldiğini” kaydetti. Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak, “sivil anayasa” ifadesinin kullanıldığına işaret eden Haberal, “Ne demek sivil anayasa? Bu toplumda değişik gruplar mı var? Ülkenin askeri, polisi, memuru vardır, değişik meslekler vardır. Ama bir tek Türkiye Cumhuriyeti vardır. Sivil anayasa... Böyle bir şeyi kabul etmem, şahsen mümkün değil” diye konuştu. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden de, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bir Atatürk anayasası” olduğunu söyledi. Özden, “Prof. Ergun Özbudun, anayasa taslağını hazırlayan bilim kurulunu laiklik, Türkiye Cumhuriyeti ve Atatürk karşıtlarından seçmiş” ifadesini kullandı. Panelde konuşan Bağımsız Cumhuriyet Partisi (BCP) Genel Başkanı Mümtaz Soysal, “Ülkede zaten bir gerilim var. Böyle bir ortamda yapılacak anayasa değişikliğinden hayır gelmez” dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Süheyl Batum, “bir partinin, bütün millet adına anayasa yapmasının doğru olmayacağını” ileri sürdü. Batum, “Bir partinin bütün millet için yaptığı anayasalar demokratik değildir. Bütün milletin yaptığı anayasalar demokratiktir” diye konuştu. Anayasa değişikliğinin bütün partilerin ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yapılması gerektiğini söyleyen Batum, mevcut taslağın “sadece AKP’nin görüşlerine yer verdiğini” savundu.

Rehn yine 301’i diline doluyor
AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Türklüğe hakarete  hapis cezası öngören TCK’nın 301. maddesini dilinden düşürmüyor. Rehn, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’la Türkevi’nde görüşmesinin ardından gazetecilerin
sorularını cevapladı. Rehn, 301. maddeyle ilgili bir soru üzerine, “Türkiye hükümetinin ve meclisinin anayasayı Kopenhag kriterlerine göre, özellikle de temel hak ve özgürlükler, hukukun üstünlüğü açısından reformize etmesi önem taşıyor” dedi.

Bir uyarı da Yargıtay’dan geldi

Richmond anayasa taslağını görüşen Yargıtay Başkanlar Kurulu, Anayasa’nın özünü ve laik cumhuriyetin dayanağını oluşturan başlangıç bölümünün sözünde ve özünde kısaltma yapılarak etkisiz hale getirilmesinin kabul edilemeyeceğini bildirdi. çıklamada, Yapılan açıklamada, “Cumhuriyetin vazgeçilmez temel dayanağını oluşturan laiklik ilkesinin doğrudan veya dolaylı düzenlemelerle zayıflatılması kabul edilemez” denildi.

Meclis yönetiminde hazırlanmalıdır
ÇOK sayıda dernek, sendika, vakıf ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla kurulan Ulusal Birlik Hareketi Platformu Genel Başkan Vekili Erdem Akyüz, AKP’nin Richmond Anayasası’nı 6 kişilik akademisyenler kuruluna “gizli” bir şekilde sipariş ettiğini ileri sürdü. Akyüz, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın bir Kurucu Meclis ya da Danışma Meclisi tarafından hazırlanması gerektiğini açıkladı. Selda Öztürk Kay

Taslağın ardında yerel seçimler var
RİCNMOND Anayasası’na bir eleştiri de Türk Dünyası İnsan Hakları Dayanışma Derneği’nden geldi. AKP’nin anayasa çalışmalarını popülist politikaların devamı olarak nitelendiren Türk Dünyası İnsan Hakları Dayanışma Derneği Genel Başkanı Abdullah Buksur, “Bu çalışmalar ve izlenen yönteme bakıldığında yerel seçimler öncesinde bir manevra mı yapılıyor sorusu akla geliyor” dedi.
Fatih ERBOZ

Cumhuriyet kadınları referanduma tepkili
CUMHURİYET Kadınları Derneği (CKD) ve 14 Nisan Çalışma Grubu’nun içinde bulunduğu 21 sivil toplum örgütü, 21 Ekim tarihinde yapılacak referanduma tepki gösterdi. Sivil toplum kuruluşları adına Ankara’da bir açıklama yapan CKD Başkanı Şenal Sarıhan, “Hükümet sistemini devlet başkanlığına çevirmeyi hedefleyen referandum, demokrasiye karşı devrimin bir  merhalesidir” diye konuştu.