NATO zirvesinde gerilim

NATO zirvesinde gerilim

NATO zirvesinde gerilim

300 protestocu gözaltına alındı
NATO zirvesi öncesi dün Strasbourg kentinde NATO karşıtlarının düzenlediği gösterilerde yaklaşık 300 kişi gözaltına alındı. Polis, protestocu grup içinde taşkınlık yapanları kontrol edebilmek için göz yaşartıcı gaz kullandı. NATO karşıtı gösterilere 23 ülkeden, 500’e yakın derneğin desteğiyle 30 ila 60 bin kişinin katılması, küreselleşme karşıtlarının da protesto gösterilerine destek veriyor.


NATO gergin toplandı
NATO üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Strasbourg-Kehl zirvesi, ittifakın 60. kuruluş yıldönümü çerçevesinde, dün “kapalı bir aile toplantısı” havasında başladı. Bugün de devam edecek olan zirvede ittifakın 21. yüzyıla ilişkin vizyonunu ortaya koyan ittifak güvenliği değerlendirilecek.NATO Konseyi’nde devlet ve hükümet başkanları, “Atlantik İttifakı Deklarasyonu” belgesi yanı sıra bir ortak bildiri ve bir “Afganistan Deklarasyonu” yayımlayacak.

Fransa için kritik süreç

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın ilk defa katıldığı  zirvede ana gündemi ise Afganistan dosyası, Fransa’nın askeri kanada dönüşü, yeni NATO Genel Sekreterinin belirlenmesine ilişkin temaslar, terörizmle mücadele, Rusya ile ilişkiler, NATO-Avrupa Birliği ilişkileri gibi konular oluşturdu.