Dünyadaki sıcaklık yükseldikçe Kuzey Kutbu'ndaki toprağın 'permafrost' adı verilen donmuş katmanı çözülmeye başlar ve bu katman, atmosfere metanla birlikte diğer sera gazlarını salar. Özellikle metan salınımının ısınmayı daha da hızlandırabileceği düşünülüyor.
Yeni çalışmada NASA'nın Kuzey Kutbu Kırılganlık Deneyi (ABoVE) ile birlikte bu zorluğun üstesinden gelindi. 2017 yılında, Havadan Görülebilen Kızılötesi Görüntüleme Spektrometresi (AVIRIS-NG) ekipmanıyla donatılan uçaklar, Kuzey Kutbu'nda yaklaşık 30.000 kilometrekarelik bir alanda metan sıcak noktalarını tespit etmeyi başardı.
NASA'dan Clayton Elder, hava aracı sensörüyle yer arasında 3.000 ppm'nin üzerinde olan kısımları sıcak nokta olarak düşündüklerini ve deney sonucunda 2 milyon sıcak nokta tespit ettiklerini belirtti. Veri kümesine bakıldığında araştırmacılar bir model de keşfettiler. Ortalama olarak metan gazı sıcak noktaları, çoğunlukla göl ve derelerin 40 metre civarında yoğunlaşıyor. 40 metrenin ötesine geçilince sıcak noktalar kademeli olarak seyrek hâle geliyor ve su kaynağından 300 metre uzağa gelindiğinde neredeyse tamamen kayboluyor.