NASA ‘geri sayım başladı’ diye duyurdu. Tek hamlede kapması gerekiyor. Büyük sır açığa çıkabilir

NASA ‘geri sayım başladı’ diye duyurdu. Tek hamlede kapması gerekiyor. Büyük sır açığa çıkabilir

NASA’nın kısa bir zaman sonra gerçekleştireceği büyük deney için geri sayım başladı. Ünlü göktaşı Bennu’dan parça alacak NASA, çalışmanın tehlikeli olduğunu ve ekiplerinin söz konusu parçayı tek hamlede kapmaması durumunda, girişimin başarısız olabileceğini belirtti.

Amerikan Uzak Havacılık Dairesi NASA, kısa bir süre sonra bilim dünyası açısından çok önemli bir çalışmaya imza atacak. Geri sayımın başladığı çalışma ile ilgili çeşitli makaleler de yayınlanmaya devam ediyor.

NASA'nın OSIRIS-Rex uzay aracı Bennu göktaşının içinin dışından daha az yoğun olabileceğini ortaya koydu; tıpkı içi krema dolu bir sürpriz yumurta gibi.

ÖNEMLİ NOKTALARA İŞARET EDİYOR

Bennu, yerçekiminin bir arada tuttuğu karanlık "moloz yığını" bir göktaşı. Daha büyük bir nesnenin çarpışması sonucu oluştuğu düşünülen göktaşının kraterli ve ince yüzeyi, cismin Güneş Sistemi'nde yol kat ederken maceralı zaman geçirmeyi sürdürdüğüne işaret ediyor.

NASA'nın uzay aracı ve mühendisleri "yere dokun ve havalan" (touch and go; bir uçağın piste değdikten sonra yeniden havalanması -ç.n.) diye nitelenen cesur bir göreve hazırlanıyor. Uzay aracı göktaşına kısa süreliğine konacak, örnek toplayacak ve ardından geri sıçrayarak Dünya'ya dönecek.  

MİLYONLARCA YILLIK SIRLARI ORTAYA ÇIKARABİLİR

Bu vakit yaklaşırken göktaşının bileşimini inceleyen yeni araştırmalar yayımlanıyor. Makaleler yüzeyin rengini ve altında hangi koşulların bulunabileceğini de tartışıyor.

Bu bulgular göktaşının kendisiyle ilgili daha fazla bilgi edinilmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda bu tür göktaşlarının Güneş Sistemi'nde nasıl evrimleştiğini ve milyonlarca yılı bulan ömürlerindeki dönüşümleri de açığa çıkarabilir.

Kaynak: İndependent Türkçe- Science Advances