Mutfakta tüp patladı

Mutfakta tüp patladı

Mutfakta tüp patladı

Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) araştırmasında, emekli aylıklarının alım gücünün bazı temel tüketim malları karşısında gerilediği belirtildi. TİED’in yaptığı araştırmada, 1999 yılı Eylül ayındaki işçi emeklisi taban aylığı ile 2008 yılı Şubat ayındaki taban aylığın alım gücü karşılaştırıldı.

Makas açılıyor

Araştırmada, 1999 yılından 2008 yılına kadar taban emekli aylıklarının yüzde 539 oranında arttığı, buna karşın 3,69 YTL olan mutfak tüpünün fiyatının yüzde 1038 artış göstererek 42 YTL’ye çıktığı belirtildi.  Araştırmada, 1999 Eylül ayında 84 YTL olan emekli aylığıyla 22,7 adet mutfak tüpü alınabiliyorken, bugün 536,94 YTL olan emekli aylığıyla 12,7 adet alınabildiği ve bu sürede 10 tüplük bir kaybın söz konusu olduğu kaydedildi.

TİM: Ekonomi sıkıntılı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, her şeyin toz pembe olmadığını, ekonomik anlamda son günlerde bazı sıkıntıların yaşandığını, ancak, panik yapmadan çö-
züm önerilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Uluslararası piyasalardaki çalkantılarla ekonomik alanda sıkıntı yaşanabildiğine dikkati çeken Satıcı, Türkiye’yi de etkilediğini ifade etti.

AKP’den MB’ye tepki
AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Merkez Bankası’nın bütün riski piyasalara ve hükümete bıraktığını belirterek Merkez Bankası’nın faizleri çok yüksek tuttuğunu belirtti. Gedikli kur politikasında da Merkez Bankası’nın daha aktif bir politika takip etmesi gerektiğini öne sürdü. Gedikli “Merkez Bankası’nın büyümeyi sekteye uğratacak bazı sıkıntıları gidermesi lazım” diye konuştu.

Bankalardan kredi rekoru
Türkiye’de bankalar geçen yıl 322 milyar YTL tutarında nakdi kredi verirken, bunun yüzde 82’sini özel bankalar sağladı. Bankalar, İstanbul’da 152 milyar 87 milyon 21,6 bin YTL tutarında kredi açtı.