Mutfağın ateşi yükseldi

Mutfağın ateşi yükseldi

Mutfağın ateşi yükseldi

Mutfağın ateşi yükseldi
Türk-İş’in araştırmasına göre, mutfakta aylık enflasyon Eylül’de yüzde 4.46’ya çıktı. Açlık sınırı 656, yoksulluk sınırı ise 2 bin 136 YTL oldu

Temel gıda maddelerine Ramazan fırsat bilinerek yapılan yüksek oranlı zamlar, mutfak enflasyonunu Eylül ayında yüzde 4.46’ya yükseltti. Böylece mutfakta son bir yıllık dönemdeki fiyat artışı da yüzde 12.29’a ulaştı. Türk-İş  tarafından her ay düzenli olarak yapılan “Açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonuçlarına göre Eylül 2007 itibariyle, dört kişilik bir ailenin mutfak için yapması gereken ve “açlık sınırı” olarak kabul edilen asgari harcama tutarı 655.65 YTL oldu.Gıdanın yanı sıra konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar olan “yoksulluk sınırı” da 2 bin 135.65 YTL olarak hesaplandı.

Asgari ücretle geçim zor

Türkiye genelinde hane halklarının yaptığı tüketim harcamaları içinde önemli paya sahip gıda maddelerine “Ramazan ayı” fırsat bilinerek yapılan fiyat artışları, aile bütçesini olumsuz etkiledi. Dört kişilik aile, sadece temel gıda maddeleri nedeniyle, geçmiş aya göre 28 YTL daha fazla harcama yapmak zorunda kaldı. 2006 yılının aynı ayında sadece gıda harcamasının 583.90 YTL olduğu dikkate alındığında, son bir yıl itibariyle mutfağa gelen ek yük 71.75 YTL olarak hesaplandı. Asgari ücretin halen net 419.50 YTL olduğu dikkate alındığında, dört kişilik bir ailenin sadece beslenme ihtiyacının karşılanabilmesi için 1.5 asgari ücret gerektiği ortaya çıkıyor. (ANKA)