Mutfağın ateşi düşmüyor

Mutfağın ateşi düşmüyor

Markete-pazara çıkan vatandaş, aşırı artan fiyatlardan dolayı kilogram yerine gramla alışveriş yapar hale geldi.

Ramazan'da artan fiyat artışları, bütçedeki deliği daha da büyüttü. Et fiyatı 100 TL'ye tırmanırken, sebze meyvede fiyatlar 5 ile 25 lira arasında değişiyor. Peynir-zeytin gibi iftariyeliklerin kilosu da 40-95 lira aralığında. En ucuz bilinen patates, soğan dahi 4-5 liradan başlıyor.

Ramazan ayı ile birlikte, vatandaşın mutfak harcaması bütçedeki deliği daha da büyüttü.. Bir yandan resmi açıklanan 4.5 milyon işsizin üzerine, Kovid 19 salgını nedeniyle işsiz kalan  6-7 milyon insanın gelecek korkusu, diğer yandan kutsal ay Ramazan dolayasıyla hazırlanacak iftar ve sahur sofraları vatandaşı kara kara düşündürüyor. Markete-manava, pazara çıkan vatandaş,ateş pahası sebze-meyve etiketleri nedeniyle moral bozukluğuyla artık kilogram yerine gramla alıyor. Etin kilogram fiyatı 100 liraya doğru tırmanırken, sebze meyvenin  kilogram fiyatları 5 lira ile 25 lira arasında değişiyor. Peynir-zeytin gibi iftariyeliklerin kilogramı ise 40 lira ile 95 lira arasında değişiyor. Vatandaş, işsizlik psokoljisiyle kilogram yerine artık gramla almayı tercih ediyor. Yoksulun en temel gıdası olan patates fiyatı dahi 4-5 liradan , mutfakta yemek pişirmek için en temel malzeme  olan yağ ve kuru soğan fiyatı bile 4.5-9 lira arasında  satılıyor.  Ticaret Bakanlığı'nın Ramazan Ayı boyunca market fiyatlarında denetimlerin artacağını açıklamasına rağmen, fiyatlardaki tırmanış engellenemedi.

Türk-İş'in araştırmasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 325 liralık asgari ücreti aşarak 2 bin 374 liraya yükseldi. Mübarek ayda, işsiz kalan milyonlarca vatandaş, iftar ve sahur sofralarını gönül rahatlığıyla değil, büyük bir geçim sıkıntısıyla kuruyor.

SOĞAN İHRACATINA 4 AY SONRA KONTROLLÜ İZİN ÇIKTI

Ocak ayından bu yana fiili olarak yasaklanan soğan ihracatı yeniden kontrollü olarak açılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı soğan ihracatına izin verileceğini açıkladı.Yeni ürün hasadı ile birlikte üreticide kuru soğanın kilosunun 1 liranın altına düşmesi ve oluşan arz fazlasını önlemek için ihracatçı başına 250 tonu geçmeyecek şekilde ihracata izin verileceği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığının ihracatçı birliklerine gönderdiği yazıda soğan ihracatı ile ilgili şartlar şöyle belirtildi:

1- Müracaatların firma başına toplamda 250 tonu geçmemek üzere alınması,

2- İhracat ön izin belgesinin ihraç edilecek her bir parti için ve 20 gün geçerli olduğu konusunda başvuru sahiplerinin bilgilendirilerek müracaatlarının alınması,

3- Alınan müracaatların değerlendirilmek üzere Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'ne bildirilmesi,

4- Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü onayına istinaden İl Müdürlükleri'nce düzenlenecek Ön İzin Belgesi'nin belgede belirtilen çıkış gümrüğüne ve Bitki Sağlık Sertifikası düzenleyecek olan Zirai Karantina Müdürlüğü'ne bildirilmesi gerekiyor.

Antakya ve Adana'da soğan hasadının başlamasından sonra üreticide soğan fiyatı tarla teslimi kilosu 1 lira civarındaydı. Bugünlerde 90 kuruştan alıcı buluyor. Tüketicide ise kuru soğan 5-6 liraya satılıyor. İhracat izni ile üreticinin rahatlaması bekleniyor. Ancak tüketici fiyatının daha da artmaması için bakanlığın gerekli denetimleri yapması gerekiyor.

Bazı ürünlerin market fiyatları şu şekilde:(Kg/TL)

Dana Kıyma 48 TL
Dana Kuşbaşı 65 TL
Dana antrikot 95 TL
Kuzu pirzola 96 TL
Piliç bonfilile 20 TL
Ayçiçek yağı 9 TL
Sızma zeytinyağı 24 TL
Tereyağ 70 TL
Patates 4.5 TL
Soğan 4 TL
Pırasa 6 TL
Domates 9 TL
Salatalık(hıyar) 8 TL
Kaak 5 TL
Patlıcan 5 TL
Karnabahar 1 TL
Limon 12 TL
Havuç 6 TL
Dolmalıkbiber 10 TL
Brokoli 23 TL
Kereviz 8 TL
Taze Fasulye 15 TL
Enginar (adet) 5 TL
Elma 10 TL
Muz 15 TL
Çilek 12 TL
Portakal 7 TL
Erik 10 TL
Malta eriği 8 TL
İnek peyniri 72 TL
Trakya eski kaşar 99 TL
Kars eski kaşar 65 TL
Zeytin 40 TL
Çaykur Tiryaki 30 TL
Bal 85 TL
Şeker 5 TL
Baldo pirinç 10 TL
Nohut 7 TL
Kuru Fasulye 21 TL
Yeşil mercimek 9.5 TL
Kırmızı mercimek 16 TL