Mussolini nasıl öldürdü?

Mussolini nasıl öldürdü?

31 Ekim 1922 ve 25 Temmuz 1943 tarihleri arasında İtalya’yı yöneten Faşist lider Mussolini 75 yıl önce bugün 28 Nisan 1945’te sevgilisiyle birlikte İtalya’dan kaçarken yakalanarak kurşuna dizildi, cesedi ters asılarak teşhir edildi.

İtalyan Faşist diktatör, Nazi Adolf Hitler’in işbirlikçisi Benito Mussolini 1945'te İtalya'nın müttefik güçlerin eline geçmesiyle metresi Clara Petacci ile birlikte İspanya’ya geçmek için İsviçre'ye kaçarken sınırı geçemeden İtalyan partizanları tarafından yakalandı. Olay yerinde yapılan kısa bir yargılamanın ardından metresiyle birlikte kurşuna dizildi. Son sözleri "Ama... ama albay'ım..." olmuştu.

Benito Mussolini artık umutsuzdu. İkinci Dünya Savaşı kaybedilmişti. 17 Nisan 1945 günü, Milano’ya gitti. Burada beklediğini bulamayınca 25 Nisan 1945 akşamı saat 20:00 sularında açık Alfa Romeo marka otomobilinin içinde Milano’yu terk etti. Ardından kendisine bağlı faşistlerin bulunduğu otomobil konvoyu geliyordu. Konvoya, on otomobil ve iki zırhlı kamyondan oluşan bir Alman birliği eşlik etmekteydi. Konvoydaki özel otomobillerden birindeyse, Mussolini’nin metresi Clara Petacci vardı. En arkadan gelen kamyonların içinde, 56 bavula doldurulmuş olarak devlet belgeleri ve Cumhuriyet’in “hazinesi” vardı. Como’daki son gecesinde Mussolini eşine son mektubunu yazdı: “Burada hayatımın son durağında ve kitabımın son sayfasındayım…”

Sonra kuzeye, İsviçre sınırına doğru yol aldı.

27 Nisan günü büyük bir şans eseri olarak büyük bir Alman askeri konvoyuna rastladılar ve onun içinde gizlenerek ilerlemeye karar verdiler. Gün batmak üzereydi. Dongo kasabasına yaklaştıkları bir sırada yolun kesilmiş olduğu görüldü. Yolu kesenler 52. Garibaldi Partizan Tugayı’ndan militanlardı. Konvoy durdu. Partizanlar, kamyonları aramak istediklerini söylediler ve Almanlar bunu kabul etti. Arama sonunda bir kamyonda örtü altında Mussolini’yi buldular.

Bir Komünist partizanı olan “Albay Valerio” adıyla bilinen militana Mussolini’yi yargılama yetkili verildi.

MUSSOLİNİ KURŞUNA DİZİLİYOR

Otomobil Como Gölü kıyısındaki Villa Belmonte’nin kapısı önünde durdu. Valerio Mussolini ve Clara’ya otomobilden indirdi. İkisini de birkaç adım ötedeki bir duvarın dibine itti. Snora Mussolini’nin ölüm hükmünü açıkladı.  Sevgilisi Clara, Mussolini’ye sarılmış bir ona bir Valerio’ya bakıyor: “Hayır bunu yapamazsınız!” diye haykırıyordu. Albay Valerio Clara’ya: “Yana çekilin yoksa sizi de vururum.” dedi.

Valerio tetiği çekti. Ama silah ateş almadı. Diğer partizan ona kendi otomatik silahını verdi.

Clara, Mussolini’nin solunda duruyor ve onun önünü kapatıyordu. Valerio tetiği çektiğinde ilk vurulan da Clara Petacci oldu. Mussolini de hemen onun ardından yıkıldı. Daha can çekişiyordu. Valerio tabancasını çıkardı, Mussolini’ye yaklaşarak kalbine ateş etti. Tarih 28 Nisan 1945 idi.

Mussolini ve metresinin cesetleri bir kamyonete yüklenerek Milano’ya doğru yola çıktı. Halka teşhir etmek sabah saat 9 sularında Loreto Meydanı’na bırakıldı. Loreto Meydanı özellikle seçilmişti. Bir yıl önce, Nisan 1944’de 15 partizan Müttefiklere yardım ettikleri gerekçesiyle bu meydanda kurşuna dizilmiş ve cesetleri halka teşhir için meydanda bırakılmıştı.

Meydana toplanan kalabalık Mussolini ve sevgilisinin başaşağı ası cesetlerine tükürmüştü.

1212-005.jpg