Mussolini İngiliz MI5 ajanı çıktı

Mussolini İngiliz MI5 ajanı çıktı

Mussolini İngiliz MI5 ajanı çıktı

Cambridge Üniversitesi tarihçilerinden Prof. Martland, faşist İtalyan diktatörü Benito Mussolini’nin 34 yaşında bir gazeteciyken MI5’ten haftada 100 sterlin (bugünkü değerle 6 bin 400 euro) aldığını açıkladı

Nazi lideri Adolf Hitler ile ittifak yaparak dünyaya korku ve dehşet saçan faşist diktatör, meğer siyasi kariyerini İngilizler’e borçluymuş. Mussolini MI5’e, “barış gösterileri yapanları dayaktan geçirecek adamlar bulabileceğini” de rapor etmiş.

Bir yıl hizmet etti
İNGİLİZ The Guardian gazetesinin tarihçi Peter Martland’a dayanarak verdiği habere göre Mussolini,  aldığı para karşılığında İtalya’nın Birinci Dünya Savaşı’nda müttefiklerin safında kalması yolundaki savaş yanlısı kampanyada en az bir yıl süreyle faaliyet gösterdi.

Sör Samuel Hoare’nin anıları
MARTLAND’a göre, 1922’de iktidara gelecek “Duçe” lakaplı Mussolini’nin İngilizler hesabına çalıştığını, MI5’in Roma temsilcisi Sör Samuel Hoare 1954’te yayımlanan anılarında anlatıyor. Mussolini, MI5’e hizmet için bir gazetede savaş yanlısı yazılar kaleme aldı.

Kadın düşkünüydü
TARİHÇİ Martland, “O devirde bir gazeteciye bu kadar para verilmezdi. Ama savaşta harcanan 4 milyon sterlin göz önüne alınırsa Mussolini’ye verilen para devede kulakdı” dedi. Martland, Mussolini’nin parayı kadınlarla yediğini de öne sürdü.