Müslümanım diyeni İslam'a davet etmek

Müslümanım diyeni İslam'a davet etmek

Kaleme aldığı, "İslamsız Müslümanlık" adlı kitabın İslam dininin "Ey iman edenler, iman ediniz!" yüce mesajının yerini bulması için yapılan bir çağrı olduğunu belirten ilahiyatçı Abdulbaki Erdoğmuş, öze dönüşün nasıl olacağına dair bir yol haritası sunuyor.

İsmi ilk başta ürpertici gelen "İslamsız Müslümanlık" kitabında pek çok kavramı, terminolojiyi, düşünceyi, mezhepleri, tarikatları yeniden ve hatta sil baştan değerlendirmeye davet eden Abdulbaki Erdoğmuş şu önemli tespitlerde bulunuyor:

Müslümanların içine düştüğü en temel hata İslam ile Müslümanlık tarihini aynı sanmasıdır. Bir dine, bir geleneğe ve bir kitaba yapılacak en büyük haksızlık onu kendisi hakkında söylenenlerle aynı sanma yanılgısıdır. Müslümanların tarihi ile Müslümanlarla İslam''ın ve Kur''an''ın tefrik edilerek düşünülmesi gerekir. Bir şeyin tarihi o şeyin kendisi olamaz. Kur''an''ın kutsal metni ile Müslümanların bu metin hakkında söyledikleri farklı şeylerdir. Hz. Muhammed''in vefatından sonra İslam mensupları müminlere emanet edilmiştir.

Bundan sonra onlara düşen, dini sahih ve yalın biçimde anlamak ve sürdürmektir. Ama gün geçtikçe İslam dini Müslümanların uygulamalarıyla giderek zaafların, çıkarların ve cehaletin gölgesinde tanınmaz hâle geldi. Peygamber''in vefatından sonra başlayan iktidar-siyaset tartışmaları Müslümanları birbirinden çok farklı mezheplere ve fraksiyonlara ayırmıştır. Normalde düşünce özgürlüğü ve "rahmet" olarak kabul edilen bu ihtilaf durumları Müslüman coğrafyasını ırkçılığın, grupçuluğun ve mezhepçiliğin pençesinde bugün içinde bulunduğumuz perişan bir duruma sürüklemiştir. Bugün Müslümanım diyenlerin yeniden İslam''a davet edilmeleri gerektiği ortadadır. Haksızlıktan, hukuksuzluktan, şiddetten, öfkeden, insan hakları ihlallerinden geçilmeyen bir toplum İslam toplumu olarak nitelendirilemez.

Elips Kitap Tel:(0312) 475 40 33

***

Meraklısına çok önemli bir arşiv

Araştırmacı yazar Uğur Matiç, "Orta Doğu Dergisi / Nisan 1961-Aralık 1973" başlıklı tezini kitaplaştırdı. Orta Doğu Dergisi 1960 darbesinde MİT Müsteşarı olan Celal Tevfik Karasapan''ın öncülüğünde; Yakup Kadri Karaosmaoğlu, Şevket Süreyya Aydemir, Nihat Erim ve Abdülahat Akşin gibi isimlerle birlikte 1961 yılında çıkmaya başladı.

Abonelik usulüyle yayınını sürdüren dergi 1974''te Tevfik Karasapan''ın vefatından kısa bir süre öncesine kadar çıkmaya devam etti. Orta Doğu Dergisi, dönemin hâkim dış politika paradigmasında Orta Doğu ile ilişkilerin yeni baştan ele alınması gerekliliğini savunan platformların ilklerinden biriydi. Uğur Matiç kitapta bu süreci incelerken, derginin tüm sayılarını içeren izahatlı bir bibliyografya ile birlikte, dergide yazıları da bulunan Celal Tevfik Karasapan''ın damadı Mehmet Ali Kışlalı ile yapılan bir söyleşiyi de okurlarla paylaşıyor.

Matbuat Yayın Grubu Tel:(0532) 767 68 22

***

HAFTANIN KİTABI:

Karadağ''dan İstanbul''a...

Yeni romanı "Tiraje"de 1920''lerde Karadağ''daki savaştan kaçıp İstanbul''a gelen sağır-dilsiz, kimsesiz küçük bir kızın hikâyesini anlatan Melih Esen Cengiz, önüne dikilen bütün duvarları birer kapıya çeviren engelli çok güzel bir kadının tükenmez sevgisine, özlem ve kavgalarına tanıklık ettiriyor:

Yıl 1924. Çatışmalarla sarsılan Karadağ''ın zirvelerinde kaybolmuş, ne yapacağını, nereye gideceğini bilmeyen bir kız çocuğu... Üstelik ne duyabiliyor ne konuşabiliyor. Katliamlardan kaçan bir Boşnak kadını onun elinden tutar ve küçük kız ölümden kaçanların yolculuğuna katılır. Dağları, tepeleri aşıp genç cumhuriyete, Türkiye''ye sığınırlar. İstanbul adalarından birinde onlara bir paşa kucak açar... Ve gizemli, güzel kızı Tiraje... Genç kadın sessiz kızın önündeki engelleri yıkar, ona adını verir ve yaşamaya doyamayacağı bir dünya sunar. Mutlu bir yuvada gözü pekliği ve güzelliğiyle geleceğe umutla bakan küçük Tiraje yıllar geçtikçe kaderin ona kuracağı tuzaklardan habersiz büyür, herkesi peşinden koşturan, hem çok çekici hem de korkusuz bir genç kadın olur...

Altın Kitaplar Tel: (0212) 446 38 88

                                                                                                                                         Hazırlayan: Ahmet Yabuloğlu