Odatv''nden Murat Sökdü''nün haberine göre, Muğla''da teknolojik yatırım ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla yapılan teknopark sular altında kaldı ve milyonlarca lira heba oldu. Bu görüntüler, Türkiye''de bilime verilmeyen değeri bir kez daha gözler önüne serdi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından 64 bin m2 arazi tahsisi edilerek yapılan teknoparkın yağmur yağınca eşyalarıyla birlikte sular altında kalmasına tepki yağıyor. Yönetim Kurulu Başkanlığını Muğla Valiliğinin yaptığı teknopark yönetimi ortaya çıkan manzara karşısında üniversite dahil ve diğer kurumların işbirliği ile drenaj çalışmaları başlattı ancak o da çare olmadı. Bilim merkezi göz göre göre işte bu hale geldi. Bu arada mühendislik harikası ve cazibe merkezi olarak tanıtılan teknoparkın inşaat sürecinde açılan ve iptal edilen ihaleler gündeme geldi.
ORTAKLARI KONUŞTU: DANIŞILMADAN YAPILDI
Anonim şirketi olan Teknopark’ın ortaklarından Ahmet Karaosmanoğlu bilim merkezinin nasıl bu hale geldiğini Odatv’ye anlattı.
“Yanlış yapıldığını anlatmaktan biz yorulduk. Danışılmadan, fikir alışverişi yapılmadan adımlar atıldı. Teknoparklar ulusal bir girişimdir. Teknopark yönetimi bir anonim şirketinden oluşur. Bu şirketin %51’i de üniversitenindir. Diğer ortakları yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve özel sektörlerdir. Muğla Teknoparkta inşaat başlangıcından beri her zaman için şunu söyledik. Bu işin inşaatlarının yapımı aşamasında bilgi, destek tecrübe konusunda yararlanın. Ancak bir genel kurulda tesadüfen öğrendi ki bir firmaya bu işin projesi verilmiş. Aslında olması gereken teknopark projeleri için Türkiye genelinde bir proje yarışması yapılır ve seçilen en iyi proje üzerinden yürünür. Hani dedik bu işin aciliyeti vardı yönetim bu şekilde bir inisiyatif kullandı. Bu aşamada o zaman ki genel müdürü eğitim görelisi Filiz Öner hanımdı. Ben ve birkaç ortak kendisine bu tepkimizi dile getirdik. Bundan sonraki inşaat aşamalarında bu işi bize danışın, fikir alışverişi çerçevesinde bu iş yapılsın. Ama maalesef yönetim kurulu yanlış yaptıklarını söylediğimiz halde kendi içinde ihaleler yaptılar ardından iptal etmek zorunda kaldılar” dedi.
“BÖYLE BİR REZALET OLMAZ”
Ahmet Karaosmanoğlu, Teknopark’ın bu hale gelmesinin skandal olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
"İptal edilen ihalenin ardından yeni ihale açtılar. Binayı yaptılar ama binayı yaparken, arazinin mevcut durumunu veya doğal şartlarda ne gibi dış etkenlere maruz kalacağını değerlendirmediler. Dolayısıyla bina yaparken kağıt üzerinde projeyi çizmek bir şey ifade etmez. O çizdiğiniz projenin o araziye uygun olup olmadığının da incelenmesi gerekirdi. Denizin ortasına da bina yapabilirsiniz ama önemli olan araziye uygun bina yapmak. 64 Bin metrekarelik alan üniversitenin kendi mülküydü. Üniversite iyi niyetli olarak hisse karşılığında Teknoparka verdi. Yüzde birlik hisse içinde üniversite para ödedi. Garip olan durum şu. Üniversitede bir mühendislik fakültesi var. Bu kadar teknik kadroyu elinde bulunduran kurumların böyle bir hatalı inşaatı yapmaması gerekir. Buradaki sorun yerin yanlış seçimi değil, yer bir lütuftur üniversite vermiştir. Önemli olan bu yere uygun binanın yapılmasıydı. Ancak hiçbir şekilde araştırma, danışma yapılmadığı için ortaya içler acısı bu manzara çıktı. Böyle bir rezalet olmaz. Önemli olan yer seçimi değil, yere uygun binanın yapılmış olmaması.”
Başta Muğla Valiliği olmak üzere üniversitenin teknopark için ne gibi adımlar atacağını ise önümüzdeki günler gösterecek. (Odatv)