Muhalefetin hukuk birliği
Bildiğiniz üzere, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, üç ayrı davada Kaftancıoğlu hakkında verilen hapis cezasının 4 yıl 11 ay 20 günlük kısmını onadı ve hakkında siyaset yasağı getirildi. Örgüt propagandası yapma suçu (Terörle Mücadele Kanunu m.7/2) üzerinden verilen mahkûmiyet kararını bozduğu için, Kaftancıoğlu cezaevine girmeyecek. Ancak buna rağmen, başta "altılı masa" olarak anılan muhalefet partileri olmak üzere, diğer muhalefet partileri, meslek örgütleri, sivil toplum örgütleri, aklıselim sahibi ve hukukun üstünlüğünü savunan herkes karara tepki gösterdi.
Tepkilerin ortak noktası
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, -birlikteliklerini gösterircesine- Twitter üzerinden, partisinin milletvekillerini toplantıya çağırdı.
İYİ Parti, yaptığı yazılı açıklamada, "Verilen kararın zamanlamasından niteliğine kadar, bu kadar tartışılıyor olması bile, asıl tehlikeye, yani yargıya olan güvenin sarsıldığına işaret etmektedir" dedi. Partinin Genel Başkanı Akşener, "Dünün mağdurlarının, bugün mağrur olduğu bu ucube sistem, Türkiye''yi daha fazla taşıyamaz" dedi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, "Adalet mekanizmasını muhalefeti susturmak için kullananlar da buradan siyasi bir kazanç devşireceğini zannetmesin! Adalet bir gün herkese lazım olur" dedi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan "Nereden gelirse gelsin, haksızlığa boyun eğmeyiz. CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu''na verilen cezanın hedefinde demokratik siyaset olduğunu bilecek kadar deneyimliyiz" dedi.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, "Yargı, Sayın Kaftancıoğlu kararı ile demokratik siyaseti hedeflemiştir. Siyasete göz dağı vererek, seçim sürecini etkilemek isteyenleri uyarıyorum: 90''ların yargıyı araçsallaştıran vesayetçi anlayışı ile iktidarda kalamazsınız" dedi.
Altılı muhalefetin dışındaki partilerden de Barolar, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası gibi pek çok meslek örgütü, sivil toplum örgütlerinden de gösterilen tepkiler aynıydı. Aklıselim sahibi herkes, demokrasi ve hukuk vurgusu yaptı.
İktidarın hedefi
Çünkü Kaftancıoğlu hakkında verilen karar, iktidar partisinin iktidarda kalma ve (başta İstanbul olmak üzere) kaybettiklerini geri alma hırsıyla neler yapabileceğini göstermesi açısından resmin sadece bir parçası.
20 yıllık iktidarlık dönemlerinde verdikleri açıklar ve yaptıkları hukuk dışı işlemlerden sonra iktidar partisinin kafasında tek bir hedef var. O da "kaybetmemek".
Yakın tarihte verilen Gezi davası kararı başta olmak üzere yargının verdiği diğer kararlar ve Kaftancıoğlu kararı üzerinden tutumuna baktığımızda, görülen o ki, yargı da iktidarın hedefine giden yolun taşlarını döşemeye, engellerini kaldırmaya devam edecek.
Bu noktada, iktidar destekli bu yargı kararına karşı adalet hassasiyeti olan herkesin tepki göstermiş olması önemli. Söz konusu davanın süjesi Kaftancıoğlu''nun siyasi görüşü yukarıda saydığım partilere ters de düşse, hepsi "hukuk birliği" altında toplanabilmiştir ki bu da hukukun ehemmiyetini bir kez daha göstermektedir. İşte bu birliktelikten alınan güç, hukukun gücü, iktidarın karşısında galip gelebilmesi için muhalefete lazım olan tek şeydir.