İddiaya göre aynı tarihlerde ve aynı özel şartlarla ilana çıkarılan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Yenici Meslek Yüksekokulu okutman kadrosu ile MSKÜ Fethiye Ali Sıtkı-Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu okutman kadrosuna 33 ortak aday başvurdu. Bu adaylardan 19’unun başvuruları, ÇOMÜ tarafından özel şartları taşımadığı ve belgelerinin onaysız olduğu gerekçesiyle reddedilirken aynı kişiler, MSKÜ tarafından kabul edilerek bilim sınavına girmeye hak kazandı.
Söz konusu iki üniversitenin okutman kadrosuna başvuran Akdeniz, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. MSKÜ tarafından 31 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen okutman kadrosunun, 22 Ocak 2016 tarihli ön değerlendirme sonuçlarında kasıtlı bir usulsüzlük yapıldığını iddia etti. Akdeniz, "Bu 33 ortak adaydan 19'unun başvuruları, ÇOMÜ tarafından özel şartları taşımadığından veya belgelerinin usule uygun olmadığı gerekçesiyle reddedilirken aynı kişilerin MSKÜ tarafından başvurularının kabul edildiği, bu durumun da bilim sınavına girmeye hak kazanan ilk 10 kişinin sıralamasını değiştirerek bir hak mağduriyetine neden olduğu anlaşılmıştır. Zira ÇOMÜ tarafından başvuruları reddedilen 19 kişiden 6'sı, MSKÜ'nün ön değerlendirmesinde bilim sınavına giren ilk 10 kişi içerisinde yer almaktadır." dedi.
MSKÜ'de hak yendiğini ileri süren Eren Akdeniz, "Şimdi nasıl oluyor da aynı özel şartları taşıyan ve aynı belgelerle müracaat edildiği aşikâr olan, YÖK'e bağlı ve 2547 Sayılı YÖK Kanunu'na tâbi olan bu iki üniversitenin ön değerlendirmesinde böyle bir farklılık olabiliyor? Nasıl oluyor da ÇOMÜ tarafından özel ilan şartlarını taşımadığından ya da belgelerinin usule uygun olmadığı gerekçesiyle başvuruları reddedilen toplam 19 kişi, MSKÜ tarafından kabul edilebiliyor? Çok açıktır ki MSKÜ, ilgili kadronun özel şartlarını taşımayan ya da belgelerinde problem olan bu kişileri sıralamaya dahil ederek açık bir usulsüzlük yapmıştır. Evet, bunun adı düpedüz usulsüzlüktür, hukuksuzluktur ve üzülerek ifade etmeliyim ki hak yemektir. Bu durumu MSKÜ’nün Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Ön Değerlendirme Komisyonu Başkanı olan Prof. Dr. Bayram Akça nasıl izah edecektir?" diye sordu.
Akdeniz, resmi itirazlarını yaptıklarını kaydederek, "Fakat bu durumun çözümü noktasında, yetkililerin anlamsız direnciyle karşılaştık. Bunun üzerine resmi dilekçemizde de açık bir biçimde beyan ettiğimiz üzere konuyu yargıya taşımaya ve bu konunun hukuki zeminde üzerine gitmeye karar verdik. Bu arada MSKÜ, ilgili kadronun bilim sınavını bizim itirazımıza yanıt verdiği gün yaparak, 29 Ocak 2016 tarihinde de sonuçları açıkladı. Açıklanan sonuçları gördüğümüzde ise tam bir kepazelikle karşılaştık. Zira MSKÜ, her ne kadar ön değerlendirmede bir sorun olmadığını savunduysa da ön değerlendirmedeki usulsüzlüklerin kendileri de farkında olmalı ki sınava giren adayların tamamını başarısız ilan ettiler. Yaşanan bu son gelişme de ön değerlendirmedeki usulsüzlüklerin aslında MSKÜ yöneticileri tarafından da kabul edildiğinin, muhtemel hukuki sorumluluktan kaçmak için başka bir yol bulamadıklarının apaçık bir göstergesidir. Kaldı ki MSKÜ'de bugüne kadar yapılan bilim sınavlarının hiçbirinde, bütün adayların başarısız bulunduğu bir başka örnek de görülmemiştir. Sadece bu bilim sınavı sonuçları bile ön değerlendirmedeki usulsüzlüğün açık bir kanıtıdır." ifadelerini kullandı.
YÖK Başkanlığı'na ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çağrıda bulunan Eren Akdeniz, "MSKÜ'de, belirttiğimiz gibi açık bir usulsüzlük yapılmıştır. Sizlerden beklentimiz, yargı kararını beklemeksizin derhal harekete geçmeniz ve yapılan bu usulsüzlüğün ortadan kaldırılması, sorumlularından hesap sorulması noktasında gereğini yapmanızdır. Biz de bu süreci yakından takip edecek, gerek gördüğümüzde de kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Akdeniz, MSKÜ tarafından yapılan ön değerlendirme sonuçlarının iptali talebiyle Muğla İdare Mahkemesi’nde dava açacağını sözlerine ekledi.