Doymuş yağlar, uzun bir süredir yüksek kolesterolün en önemli kaynaklarından biri olarak gösterilse de bu tüm yağlardan uzak durulması gerektiği anlamına gelmiyor. Bazı bitkisel bazlı yağlar, yüksek kolesterol üzerinde çok daha faydalı etkilere sahip olması nedeniyle beslenmeye dahil edilmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor.
Yapılan son çalışmalarda, pirinç kepeği yağı ve susam yağını bir araya getirmenin iyi kolesterolü artırırken kötü kolesterolü düşürdüğü tespit edildi. Bu nedenle doğru bir karışım düzeyini yakalayarak ve doğru şekilde kullanarak oldukça faydalı etkilerini yaşayabilirsiniz.
Science Daily''nin bahsettiği bir araştırmaya göre; susam ve pirinç kepeği karışımını yemek pişirirken kullanan kişilerde kan basıncının düştüğü ve kolesterol seviyelerinin iyileştiği tespit edildi.
American Heart Association (Amerikan Kalp Derneği) tarafından 2021 yılında yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon) ile ilgili yapılan bilimsel araştırma oturumlarında sunulan bu araştırma, bu yağları birleştirmenin bazı durumlarda yüksek tansiyon ilacı kadar iyi çalıştığını ortaya koydu.
Araştırmacılar; susam ve pirinç kepeği yağının doymuş yağ bakımından düşük olması sayesinde hastaların kolesterol seviyelerini iyileştirdiğini söylüyor. Ayrıca sağlık yararı düşük olan yağların yerine kullanılmaları da kalp hastalığı riski dahil olmak üzere yüksek kolesterolden kaynaklanan birçok hastalığın görülme sıklığının azaltacağı belirtiliyor.
Hindistan''da 300 farklı tansiyon hastası ile yapılan çalışma, üç gruba ayrılmıştı. İlk gruba ilaç verilirken ikinci gruba pirinç kepeği ve susam yağı karışımı verildi. Üçüncü grupta ise hem ilaç hem de yağ takviyesi düzenli şekilde tüketildi.
Araştırmanın sonunda, kolesterol seviyeleri ölçülürken, bitkisel yağları kullanan grubun LDL (kötü) kolesterolünde %26''lık bir düşüş ve iyi kolesterolünde %9.5''lik bir artış tespit edildi.
Elde edilen bu bulguların ardından sadece yağ karışımını tüketenlerde ortalama 14 puan ve ilaç kullanan grupta 16 puan düşüş tespit edildi. Üstelik düzenli şekilde hem ilaç hem de yağ kullanan grup, en yüksek düşüş oranlarına sahipti.
Yüksek tansiyon, genellikle inme ve kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilen önemli rahatsızlıklardan biri. Yüksek kolesterolle birlikte ilerleyen bu rahatsızlık, tüm dünya çapında büyük bir orana sahip.
Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon birlikte kalbe önemli zararlar vererek organın vücuda kan pompalamasını zorlaştırır.
Araştırmacılar, bu sonuçların nedeninin sesamin, sesamol, sesamolin ve orizanol gibi yağ asitleri ve antioksidanlar sayesinde ortaya çıktığını belirtiyor.
Ayrıca bu yağlar, daha önce de farklı çalışmalarda daha düşük tansiyon ve kolesterol seviyeleriyle ilişkilendirildi.
Tüm bu verilerin bilimsel dayanaklara bağlı olarak elde edilmesinin yanı sıra her vücudun eşsiz olduğunun bilgisine dayanarak, herkesteki oranların değişkenlik göstereceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Bu nedenle beslenme sisteminize bu yağları dahil etmeden önce uzman kontrolünden geçmeniz önemlidir. Öncelikle kolesterol ve tansiyon seviyelerinizin ne olduğu ve diğer vücut bulgularınızla eşdeğer bir tedavinin doktorunuzun yönergesinde olması gerekir.