MIT’e şok soruşturma

MIT’e şok soruşturma

MIT’e şok soruşturma

SİNCAN 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz,  MİT Müsteşarı Emre Taner’i Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki inceleme öncesinde emir ve talimat içeren isteklerde bulunarak yargıyı baskı altına almaya teşebbüsle suçladı.

“BASKI sayesinde, soruşturma kesin hükümle sonuçlandırılmadığı için hakim ve bilirkişilerin etkilenmeye çalışıldığını” savunan Kaçmaz, “yargı görevini yapanı etkileme” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarının işlendiğini iddia etti.

MİT de soruşturulsun!
Sincan Hakimi Kaçmaz, telekulak iddialarıyla ilgili olarak MİT Müsteşarı Taner hakkında, “yargı görevini yapanı etkileme”  ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlarından soruşturma açılmasını istedi

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Adalet Bakanlığı’nın meslekten ihracını istediği Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Emre Taner’i yargıyı baskı altına almaya teşebbüsle suçladı. Kaçmaz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığındaki (TİB) ikinci inceleme öncesinde emir ve talimat içeren isteklerde bulunarak, “yargı görevini yapanı etkileme” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlarını işledikleri gerekçesiyle MİT Müsteşarı Taner ve hukuk müşaviri hakkında soruşturma açılmasını istedi.   Sincan Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusu dilekçesinde, bazı MİT görevlilerinin, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesini ziyaret ederek, TİB’de yapılacak ikinci inceleme ile ilgili bilgi aldıkları belirtildi. Bu ziyarette, “MİT görevlilerine yeterli açıklama yapılmasına rağmen”, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 14 Kasım’da MİT Hukuk Müşavirliğinden yazı gönderildiği belirtilen dilekçede, kaydedildi:

Emir içeren istekler

“Yazıda, MİT’in görev ve yetkilerinden bahsedildikten sonra, TİB’deki hard disklerde yer alan müsteşarlık kayıtlarına bilirkişilerin erişiminin engellenmesi, yapılacak tespit ve keşif sırasında müsteşarlık görevlilerinin de yer alması, TİB’de bulunan müsteşarlık kayıt bilgi ve belgelerinin başkanlıktan çıkarılmasının engellenmesi gibi taleplerde bulunuldu.” “Emir ve talimat içeren isteklerde bulunulduğu” savunulan dilekçede, bu durumun, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ve delil toplama işlemini gerçekleştirecek Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Hayri Keskin üzerinde “baskı oluşturmaya yönelik olduğu” öne sürüldü.

Başbakan karar verecek

MİT’le ilgili soruşturmaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karar verecek. Soruşturmaya izin çıkmaması durumunda karara Danıştay’da itiraz edilebilecek.


Hakkındaki disiplin soruşturması kapsamında savunmasını HSYK’ya sunan Sincan Hakimi Osman Kaçmaz, “İlk kez kendimi savundum” demişti.


İşte Kaçmaz’ın imza attığı kararlar
Adalet Bakanlığı’nca hakkında meslekten ihraç, 2 kez yer değiştirme, 4 kez de adli kovuşturma istenen Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ı hukum mücadelesiyle tanınıyor. İşte Kaçmaz’ın verdiği cesur kararlar:


‘Gül, kayıp trilyon davasında  yargılansın’ dedi
Başkanlığını Osman Kaçmaz’ın yaptığı Sincan Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘Kayıp trilyon’ davasıyla ilgili olarak evrakta sahtecilik suçundan yargılanması gerektiğine karar vermişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Cumhurbaşkanı hakkında verdiği takipsizlik kararını kaldıran mahkeme kararında, Abdullah Gül’den ‘şüpheli’ olarak bahsedilmişti. Kararda, “Dokunulmazlığının yasa koyucunun Cumhurbaşkanını da kapsadığı yönünde görüşleri hukuktan yoksun, kanunlara aykırı olduğu açıktır” denilmişti. Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yargılanması yönünde karar vermesinin ardından Kaçmaz hakkında soruşturma başlatmıştı.

 

Başbakan’ın takipsizlik kararını kaldırdı
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, 13 Temmuz 2007’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında ‘Sayın Öcalan’ sözünü kullandığı gerekçesiyle Ankara Başsavcılığının verdiği takipsizlik kararını kaldırmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Erdoğan ile ilgili fezleke hazırlayıp dokunulmazlık nedeniyle dosyayı TBMM’ye gönderme kararı almıştı. Erdoğan’ın, Avrupa’da bir radyoda 2000 yılında yaptığı konuşmada, Abdullah Öcalan’dan iki kez ‘Sayın’ ve şehitlerden de ‘Kelle’ diye söz ettiği ileri sürülmüştü. Erdoğan, şehit ailelerinin açtığı davada 3 kuruş tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Erdoğan parayı ödemeyince şehit aileleri alacaklarını  icra yoluyla tahsil etmişti.


Abdullah Gül ve Erdoğan’ı mahkemeye verdi
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, “Kayıp Trilyon” davasında verilen takipsizlik kararının kaldırılmasının ardından, “kişilik haklarına zarar verdikleri” iddiasıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde 10’ar bin TL’lik tazminat davaları açmıştı. Kaçmaz ayrıca, dinlenmemesi için, odasına Başbakan, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı’nın korunmasında kullanılan jammer cihazı da koydurtmuştu. Kaçmaz’ın bu konuyla ilgili “Herkes biliyor ki, herkes dinleniyor. Ama kim tarafından dinlendiğimiz konusunda şüphemiz var. Yani yasal dinleme değil tabii ki” demişti. Kaçmaz basın mensuplarının “Şüpheleriniz mi var dinlendiğinize dair” sorusunu “Kesinlikle” diyerek cevaplamıştı.

 

MİT: Davet ettiler, nezaket ziyaretine gittik
Milli İstihbarat Teşkilatından (MİT) yapılan açıklamada, “Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ın daveti üzerine 16 Kasım 2009 tarihinde Ankara Bölge ünitemizce anılan ile gerçekleştirilen görüşme bir nezaket ziyareti ölçüsündedir” denildi. MİT Müsteşarlığının yazılı açıklaması şöyle: “Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ın daveti üzerine 16 Kasım 2009 tarihinde Ankara Bölge ünitemizce anılan ile gerçekleştirilen görüşme bir nezaket ziyareti ölçüsündedir. Söz konusu görüşmenin basına yansıdığı şekliyle konu ile doğrudan bağlantısı bulunmamaktadır. Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, gerek sorumluluk anlayışı gerekse görevlerini belirleyen yasalar ile 82 yıllık kurum kültürü çerçevesinde hukukun üstünlüğünün tartışılmazlığını yakinen bilmekte ve buna uymaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Kaçmaz’dan yalanlama

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, MİT açıklamasının hemen ardından şunları söyledi: “Herhangi bir davet yapılmadı. MİT Müsteşarı Emre Taner ve diğer görevlilerin, yargıya baskı yapmak için mahkemeye geldiler.”


Dinlemenin merkezinde iki kez inceleme yaptırdı
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun telefonlarının dinlenip dinlenmediği konusunda Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) tüm dinleme kayıtlarının kontrol edilmesini istemişti. Mahkemenin kararı doğrultusunda TiB’de Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin ve beraberindeki 3 bilirkişi inceleme yapmıştı. Uzmanlar, usulsüz dinleme iddialarını araştırmıştı. İnceleme sırasında Hakim Keskin ve bilirkişi heyeti, engelleme ile karşılaşmıştı. Bunun üzerine Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi Başkanı Keskin, kendisine “fiili engellemede bulunulduğu” iddiasıyla TİB’de Hukuk Daire Başkanı olarak görev yapan M.A hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Adalet Bakanlığı ise, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndaki tespit sırasında “yasa ihlali” yapıldığı ve “mahkeme kararını aşacak yorumla inceleme yapıldığı” gerekçesiyle olayı incelemeye almıştı. Bir suç duyurusu da TİB Başkanı Fethi Şimşek tarafından yapılmış ve hakimin bu işlem sırasında görev ve yetkilerini aştığını belirtmişti. Şimşek’in suç duyurusunun ardından Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu da Hakim Keskin hakkında inceleme başlatmıştı. 18 Kasım’da Ankara Adliyesi’ne giden iki müfettiş Keskin’in ifadesini almıştı.

Bu kez polisle gittiler

Bu gelişmelerin ardından Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise TİB’de ikinci kez inceleme yapılması talimatı vermişti. Polis eşliğinde gerçekleşen ikinci incelemede heyet, kurumdaki telekulak iddialarını araştırmış, bazı dokümanlara el koymuştu. İnceleme sonrasında, TİB binası çıkışında gazetecilerin “Bir engelleme ile karşılaştınız mı?” soruları üzerine Keskin, “Hiçbir açıklama yapmıyoruz arkadaşlar. İşlemimiz bitmiştir” demişti.


Polis eşliğinde TİB binasına giden Hakim Hayri Keskin, bilirkişi eşliğinde inceleme yapmıştı.