Hazreti Muhammed''in Allah''ın huzuruna yükseldiği gece olarak kabul edilen Miraç Kandilinin ne zaman olduğu vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. 2021 Miraç Kandili ne zaman kutlanıyor. Peki, Miraç Kandili nasıl geçirilmeli? Miraç Kandilinde hangi ibadetler yapılmalı? Miraç kandili hakkındaki hadisler ve ayetler…
Miraç Kandili denildiğinde hz. Muhammed’in göğe yükselişi akla geliyor. Gece yürüme anlamına gelen İsrâ, Hazreti Muhammed’in Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya gidişini; yukarı çıkmak, yükselmek anlamına gelen miraç ise göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade ediyor.
2021 MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?
Miraç Kandili her yıl Recep ayının 27. Gecesinde kutlanıyor. Miraç Kandili, 10 Mart 2021, Çarşamba günü kutlanacak. Hz. Muhammed anılacak ve Allah rızası için ibadetler yapılacak.
MİRAÇ KANDİLİ’NDE YAPILABİLECEK İBADETLER NELERDİR?
Miraç Kandil’ine özel olarak yapılması gereken bir ibadet yoktur. Ancak kendinizi Allah’a en yakın hissedebileceğiniz mübarek bir gün olması nedeniyle günahlarınız için tövbe edebilir, dualarınızı edebilir ve Allah rızası için namaz kılabilirsiniz. Önceden kılmadığınız namazları için kaza namazı kılabilirsiniz.
DİĞER KANDİLLERİN TARİHLERİ İSE ŞU ŞEKİLDE:
Regaip Kandili - 18 Şubat Perşembe
Miraç Kandili - 10 Mart Çarşamba
Berat Kandili - 27 Mart Cumartesi
Mevlid Kandili - 17 Ekim Pazar
MİRAÇ KANDİLİ İLE İLGİLİ HADİSLER VE AYETLER HANGİLERİDİR?
İsrâ olayıyla ilgili olarak aynı adı taşıyan suresinin ilk ayetinde, “Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Haram’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir” buyruluyor.
Hz. Muhammed’in göğe yükselişini ve Allah katına çıkışını ifade eden miraca doğrudan temas eden ayet olmasa da Necm suresinin ilk ayetlerinde buna işaret ediliyor ve şöyle buyruluyor:
“Battığı zaman yıldıza and olsun ki, arkadaşınız (Muhammed haktan) sapmadı ve azmadı. (1-2) O, nefis arzusu ile konuşmaz. (3) (Size okuduğu) Kur''an ancak kendisine bildirilen bir vahiydir. (4) (Kur''an''ı) ona, üstün güçlere sahip, muhteşem görünümlü (Cebrail) öğretti. O, en yüksek ufukta bulunuyorken (aslî sûretine girip) doğruldu. (5-7) Sonra (ona) yaklaştı derken sarkıp daha da yakın oldu. (8) (Peygambere olan mesafesi) iki yay aralığı kadar, yahut daha az oldu. (9) Böylece Allah kuluna vahyedeceğini vahyetti. (10) Kalp, (gözün) gördüğünü yalanlamadı. (11) (Şimdi siz) gördüğü şey hakkında onunla tartışıyor musunuz? (12) And olsun ki, o, Cebrail''i bir başka inişte daha (aslî suretiyle) görmüştü. (13) Sidretü''l Müntehâ''nın yanında. (14) Me''va cenneti onun (Sidre''nin) yanındadır. (15) O zaman Sidre''yi kaplayan kaplamıştı. (16) Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı. (17) And olsun, o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü. (18)”