Mimoza çiçeği, kış sonu ve ilkbaharın gelmesiyle birlikte sarı renkli çiçekler açan bir süs bitkisi. Ana vatanı Avustralya olan mimoza, ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde denize yakın yerlerde yetişmektedir. Mimoza çiçeğinin yaprakları danteli andırır ve keskin bir kokusu vardır. Bu kokunun esansı, akılda kalıcı parfümlerin yapımında kullanılmaktadır. Mimoza çiçeği, pek çok kişi tarafından bir şarkıyla tanınmaktadır.
Mimoza çiçeği, aynı zamanda \"küstüm çiçeği\" ya da \"dokunma bana çiçeği\" olarak da bilinmektedir. Çünkü bu bitkiye dokunulduğunda yaprakları içe doğru kapanmaktadır. Bu özelliği, bitkinin kendini koruma mekanizmasıdır. Mimoza çiçeği, estetik açıdan büyüleyici ve çarpıcı bir güzelliğe sahiptir. Bakımı iyi yapıldığında 50 yıl kadar yaşayabilir. Mimoza ağacının bir başka türü ise ipek ağacıdır. Bu tür, pembe renkli tüylü ve ipeksi çiçekler açar. Pembe siris ve İran ipek ağacı olarak da adlandırılan bu tür, popüler bir süs bitkisidir.
Mimoza çiçeğinin ilginç bir hikayesi de vardır. Bu hikaye, İtalya'nın 1946 yılında savaştan harap bir şekilde çıkmasından sonra başlar. İtalya Kadın Birliği üyeleri, toplumun yeniden inşa edilmesinin kadın dayanışmasıyla mümkün olacağını düşünürler. Bu amaçla, kadınların bir sembolü olması için bir çiçek seçerler. Karanfil, anemon ve mimoza arasında yapılan seçimde, mimoza çiçeği kazanır. Bunun nedenleri ise şöyle:
- Mimoza çiçeği, sarı rengiyle mutluluk verir. (Savaşta kaybolan moralin, mimoza çiçeğiyle yeniden kazanılması için)
- Mimoza çiçeği, Mart ayında çiçek açar. (Dünya Kadınlar Günü'nü sembolize etmesi için)
- Mimoza çiçeği, fazla çaba ve bakım gerektirmez. (İtalya'nın da mimoza çiçeği gibi hızla kalkınması için)
- Mimoza çiçeği, kırılgan ve naif görünümünün arkasında güçlü bir karaktere sahiptir.
MİMOZA ÇİÇEĞİ NELERE İYİ GELİR
Mimoza çiçeği, sadece güzel görünmekle kalmaz, aynı zamanda pek çok faydası da vardır. Mimoza çiçeği, ruh ve sinir sağlığı için yararlıdır. Sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve duygusal travmaları tedavi etmede kullanılır. Mimoza çiçeğinin yapraklarından hazırlanan çay, sigara bırakmak isteyenler için vücuttaki nikotin ihtiyacını azaltır. Mimoza çiçeği, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engeller ve güçlü bir antiseptik görevi görür. Kırışıklık, akne gibi cilt problemlerinde krem, jel gibi kozmetik ürünlerin içinde yer alır. Öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir. Ülser ve hemoroid kanamalarını da hafifletir.
Mimoza çiçeği, hem görsel hem de sağlık açısından pek çok yönüyle değerli bir bitkidir. Bu bitkiyi yetiştirmek ve bakımını yapmak da oldukça kolaydır. Mimoza çiçeği, güneşi seven, rüzgârdan korunan, ılıman iklimli, süzülmüş ve taşlı topraklarda iyi gelişir. Saksıda yetiştirilen mimoza çiçekleri için Mart ve Eylül ayları arasında bitki gübresi verilmesi gerekir. Mimoza çiçekleri, çiçek açtıktan sonra budanarak yoğun ve yuvarlak bir görünüm elde edilebilir. Evlerde serin bir odada tutulması ve sert musluk sularından kaçınılması tavsiye edilir. Mimoza çiçeği, yaklaşık 50 yıl kadar yaşayabilir.