'Mimar' Phillips eserini kontrol için İstanbul'da

'Mimar' Phillips eserini kontrol için İstanbul'da

'Mimar' Phillips eserini kontrol için İstanbul'da

ABD yönetimine yakın Atlantik Konseyi (The Atlantic Council), ‘açılım’ gündemiyle İstanbul’da toplandı. Swissotel’deki konferansa Konsey’in koordinatörü ve H. Barkey’le birlikte hazırladığı raporla ‘açılımın mimarı’ olarak tanınan David Phillips de katıldı. Sponsorluğu Norveç’in Ankara Büyükelçiliği üstlendi. 

İstanbul’da fitne toplantısı
‘Kürt açılımı’nın mimarı olan ABD’li düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi, İstanbul’da ‘Diyalog: Türkler ve Iraklı Kürtler arasında Güven’ başlıklı bir toplantı düzenledi

Peşmerge temsilcilerinin, AKP’li vekillerin, sözde sivil toplum temsilcilerinin katıldığı fitne toplantısının sponsorluğunu ise Norveç büyükelçiliği yaptı

Haber: Macit SOYDAN
AKP’nin ’Ermeni ve Kürt açılımı’nın mimarı olan ABD’li düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi, iktidarın girişimlerini masaya yatırmak için İstanbul’da bir toplantı düzenledi. Dün Swissotel’de başlayan ’Diyalog: Türkler ve Iraklı Kürtler arasında Güven’ isimli toplantıya Irak’ın kuzeyindeki Kukla Devlet yöneticilerinin yanı sıra, Türkiye’den de bazı işadamları, düşünce kuruluşu temsilcileri ve bazı milletvekilleri katıldı. AKP’nin açılım diye gündeme getirdiği adımları hazırlayan Konsey’in koordinatörü David Phillips de toplantıda yerini aldı. Konferansın sponsorluğunu ise Norveç’in Ankara Büyükelçiliği üstlendi.

Daha yapılacak çok şey var
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı ile ilgili açıklama yapmak işi ise peşmergelere düştü. Sözde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hussein, gazetecilere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyetin Kuzey Irak’a gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirdi. Bu ziyaretin tarihi bir ziyaret olduğunu vurgulayan Hussein, “İlişkilerde en yüksek seviyeye ulaştık ama Türkiye, Türk halkı ve bölgedeki Kürtlerin çıkarları açısından daha yapacağımız çok şey var” diye konuştu. Türkiye heyetinin ziyaretinin, sosyal, ekonomik ve kültürel alanları kapsayan geniş bir gündemi olduğunu, görüşmelerde, Türk hükümetinin açılımı desteklediğini kararlı ifadelerle dile getirdiğini söyleyen Hussein, Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin de sürecin, barışın içerisinde yürüyeceğine dair Türkiye’yi desteklediklerini belirtiklerini kaydetti. “Türkiye’ye dönüş yapan PKK mensuplarından yeni gelecekler olacak mı?” şeklindeki soru üzerine de Hussein, Mahmur Kampı’nda Türkiye’den çok mülteci olduğunu ifade ederek, “Orada geri dönemeye hazır birçok mülteci olduğuna inanıyoruz” dedi.

PKK’lıların dönüşü sürecek!
Türkiye ile ikili ilişkilerin, terör örgütü konusuna indirgenmemesi gerektiğini, ilişkilerin daha geniş konulara dayandığını ifade eden Hussein, ancak problemi çözmeye dönük Türkiye’deki girişimler başarılı olunca bu konunun gündemden düşeceğini bildirdi. Bir gazetecinin, “terör örgütü üyelerinin eve dönüş sürecinin durmasının söz konusu olduğunu” hatırlatması üzerine Hussein, “Türkiye’de başlatılan bu süreç olumsuz reaksiyonlara rağmen durmayacaktır. Çünkü bu, ülkenin ve bölgenin çıkarınadır” şeklinde konuştu. Sözde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Eğitim Bakanı Safin Dizayi de basın mensuplarının soruları üzerine, Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun Kuzey Irak’a yaptığı ziyareti değerlendirdi. Bu ziyaretin Türkiye’den bekledikleri bir gelişme olduğunu kaydeden Dizayi, ziyaretin halkların sosyal, ekonomik ve kültürel alanda, geleceği ve gelişimi açsısından pozitif bir etki yapacağını dile getirdi.


David L. Phillips kimdir?
ABD Dışişleri Bakanlığı ve BM Genel Sekreterliği eski üst düzey danışmanlarından olan David Phillips, halen New York ve Columbia üniversitelerinde dersler veriyor. Atlantik Konseyi’nde proje direktörlüğü de yapan Phillips, 15 Ekim 2007 tarihli “PKK’nın silahsızlandırılması, dağıtılması ve (topluma) yeniden entegre edilmesi” raporuyla dikkat çekmişti. Raporunu ilk kez yayımlayan Referans’a açıklamalarda bulunan Phillips, Türkiye’deki görüşmelerle ilgili randevuları hükümetin ayarladığını söylemişti.

Rapor nasıl hazırlandı?
Atlantik Konseyi, 13-15 Nisan tarihlerinde Türkiye ve Irak’tan 14 kişinin katıldığı bir toplantı düzenledi. Katılımcılar arasında Türkiye’da açılımcı bazı isimlerle sözde Bölgesel Kürt Yönetimi yetkililerinin de bulunduğu toplantıdan sonra David Phillips, Türkiye ve Irak’a ziyaretlerde bulunarak üst düzey yetkililerle görüştü. Rapor, bu toplantı ve görüşmelerin zemininde hazırlandı.