Milyonlarca vatandaş bu sorunun cevabını arıyor… Grip ve zatürre aşısı korona virüsten ne kadar koruyor?

Milyonlarca vatandaş bu sorunun cevabını arıyor… Grip ve zatürre aşısı korona virüsten ne kadar koruyor?

Korona virüs vakalarının artmaya devam ediyor. Hasta sayıları sürekli artarken, öte yandan milyonlarca vatandaş grip ve zatürre aşısı tekrardan gündem konusu oldu. Peki, “Grip ve zatürre aşısı, korona virüsten korur mu?, Grip ve zatürre aşısı, Grip ve zatürre aşısı ne zaman yapılır?, Grip ve zatürre aşısı aynı anda yapılır mı?”

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, korona virüs vakalarının artması vatandaşları grip, zatürre ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar konusunda tedirgin etti. Grip aşısının dünyadaki tedarik nedeniyle sadece risk gruplarına yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, koronaya karşı grip ve zatürre aşısı konusunda kafalardaki soru işaretlerini anlattı. İşte “Kimler grip ve zatürre aşısı yaptırmalı?, Grip ve zatürre aşısı korona virüsten korur mu?” sorusunun cevabı…

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, risk grubunda bulunan kişilerin ve 65 yaş üstündekilerin grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları gerektiğini belirterek, "Grip aşısı Türkiye'ye Ekim 15 ve Ekim sonu gibi girecektir. Grip aşıları, Türkiye'ye girişinden itibaren yaptırılmalı" dedi.

Şenol, korona virüsün dünya ve Türkiye'de tekrar artış eğiliminde olduğunu ve mevsimsel hastalıkların da virüs seyrinde etkili olabileceğini vurgulayan Şenol, mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının bir bölümünün ayakta atlatılırken bir bölümünün hastaneye yatış gerektirdiğini dile getirdi. Şenol, "Aynı bu salgında olduğu gibi hastalık kırılgan diye isimlendirilen gruplarda şiddetli seyreder" ifadesini kullandı.

Şenol, diyabeti bulunanlar, kalp-damar hastalıkları olanlar, organ nakli geçirenler ile kanser tedavisi görenler olmak üzere altta yatan bir kronik hastalığı bulunan kişiler için solunum yolu hastalıklarının oldukça ciddi sonuçlar doğurabildiğini dile getirdi.

"RİSK GRUBUNDA OLMAYANLARA ZATÜRRE AŞISI ÖNERMİYORUZ"

Sonbaharda en çok karşılaşılan hastalıklardan bir diğerinin ise zatürre olduğunu anımsatan Şenol, eşlik eden hastalığı bulunanların yaptırmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

Şenol, "Bu kişiler, böbrek, kalp-damar, diyabet, onkoloji hastaları, romatolojik hastalıklara bağlı biyolojik ajanları kullananlar, yüksek tansiyonu olanlar zatürre aşısı yaptırmalı. Çünkü, zatürre grip ya da Kovid-19 gibi viral sorunların üzerine eklenen bir hastalık" değerlendirmesini yaptı.

Bu durumun da hastalık seyrini ağırlaştırdığının altını çizen Şenol, 2007'den bu yana çocuklukların aşılama programı kapsamında aşılandığını hatırlattı.

Prof. Dr. Şenol, kronik hastalığı olanların ve 65 yaş üstündekilerin grip ve zatürre aşılarının reçete edildiğinde geri ödeme kapsamında olduğunu, ayrıca buzdolabı saklama sisteminin görülebildiği ve sisteme entegre olan bazı aile hekimliği merkezleri ile bazı üniversite hastanelerinin aşı merkezlerinde de aşıların yapılabildiğini kaydetti.