Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı”na yönelik iş birliği protokolü güncellendi. Daha önce 18 Kasım 2015’te hazırlanan usul ve esaslar gözden geçirilerek yapılan düzenleme çerçevesinde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programları, 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanan yeni öğretmenlik programları ile uyumlu hale getirildi. “Pedagojik Formasyon Eğitimine İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar” da bu öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girdi. Programın hangi üniversitelerde açılacağı, kimlerin başvurabileceğine dair bilgilerin yer aldığı düzenlemede öne çıkan maddeler şöyle:
SENATO BELİRLEYECEK
Milliyet''ten Mine Özdemir Güneli''nin haberine göre Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları, bünyesinde Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Bölümü bulunan ve YÖK tarafından izin verilen üniversitelerde açılabilecek.
İlgili lisans programlarının mezunları için alanlara göre üniversitelerce ayrılacak öğrenci kontenjanlarına, üniversitelerin eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanındaki öğretim üyelerinin uzmanlık alanları ve yeterliliği ile ildeki okulların kapasitesi dikkate alınarak ilgili üniversite senatoları tarafından karar verilecek.
Üniversitelerin kapasitesine bağlı olarak ilgili lisans programlarından mezun olan ve senatoca belirlenecek şartları taşıyan adaylar, pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvurabilecekler.
Bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olmayan ve pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açılmayan üniversitelerin ilgili lisans programlarından mezun olanlar ya da belirlenen şartları taşıyan diğer adaylar, program açılmasına izin verilen üniversitelere de başvurabilecekler.
Açıköğretim ve uzaktan öğretim yoluyla sunulan ilgili lisans programlarının mezunlarından pedagojik formasyon eğitimi programına katılmak isteyenler, eğer program açılmışsa mezun oldukları üniversiteye veya program açılan diğer üniversitelere başvurma hakkına sahip. Yapılan düzenleme açıköğretimde örneğin iktisat, çocuk gelişimi gibi alanlardan mezun olanların katılımına imkân sunarken bu durum bütün açık ve uzaktan öğretim fakültesi mezunlarının bu haktan yararlanabileceği anlamına gelmiyor.
Adayın mezun olduğu ana dal lisans programı, program açılan alanlar içinde yer almıyorsa ve pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açılan bir lisans programında çift ana daldan mezun olmuşsa bu alandan da programa başvurabilir.
Sertifika programının süresi en az iki yarıyıl olacak. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde yürütülecek.
ZİYA SELÇUK DÖNEMİNDE KALDIRILDI
Pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru hakkı, Ziya Selçuk’un Milli Eğitim Bakanlığı döneminde kaldırılmıştı. Selçuk, 1 Ocak 2021’e kadar pedagojik formasyon alan herkesin belgesinin geçerli olduğunu ve hak kaybına uğramayacağını kaydederek, Ocak 2021’den itibaren üniversitelerde öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programının açılacağını söylemişti. Ancak MEB’in geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamaya göre kararın üzerinden 14 ay geçmesine rağmen hiçbir üniversitede öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı açılmadı.
Açıklamada ayrıca Bakanlık ve YÖK iş birliğiyle açılan/açılacak olan öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvuru yapabilecekleri kaydedilmişti.