İstanbul Patrikhanesi ve Yunan Konsolosluğu silah ve cephane deposu durumunu almıştır ve hatta kiliseler tapınma yerinden çok askeri ambarlar gibi kullanılmaktadır.
Ermeni Patriği Zaven Efendi de Mavri Mira kurulu tarafından satın alınmıştır.
Rum okullarının önceden bizim yapıp da şimdi sırası iken ne yazık ki terkettiğimiz izci örgütleri bütünüyle Mavri Mira kurulu tarafından yönetilmektedir. İstanbul, Bursa, Bandırma, Kırklareli, Tekirdağ ve bunlara bağlı yerlerde izci örgütlenmesi tamamlanmıştır. İzciler yalnız çocuklar değildir. Yirmi yaşını aşkın gençler de içindedir. Anadolu’da Samsun ve Trabzon cephane dağıtma yeridir. Uygun bir durumda bir yelkenli Yunan gemisi durmuş olarak cephane ve silahlarla yüklü bu yerlerde bulundurulacaktır. Ermeni hazırlığı da Rum hazırlığı gibidir. Mustafa Kemal" (Bu belgenin aslı Nutuk’un Vesikalar bölümündedir. KEA)
c) Alyans İsrailit ve
Makkabi Cemiyeti:
Yahudiler ise, İstanbul’da "Alyans İsrailit" adlı bir örgüt kurmuşlardı.
Merkezleri Paris’te olan bu cemiyet İstanbul’daki Yahudi gençler tarafından kuruldu. Amaçları Büyük İsrail Devletini kurmaktı. Ancak burada fazla etkili olamadılar.
Alliance İsraelit adlı bu cemiyetin merkezi Paris’te idi. Yöneticileri yerel komitelerden sosyal, ekonomik ve diğer konularda bilgiler almaktaydılar. Yahudiler, diğer yaşadıkları yerlere göre, imparatorlukta rahat bir hayat yaşadıklarından önemli hiçbir olay çıkarmamışlardır. Ancak Türklere karşı Rumlarla işbirliğine girmekten de geri durmadılar. Hahambaşı patrikle birlikte faaliyetlerde bulundu
Görülüyor ki, İmparatorluğun can çekişme devresinde, yüzyıllardır bu devletin nimetlerinden yararlanan azınlıklar, Türkleri arkadan vurmaya, fırsattan yararlanma yoluna gitmekteydiler. Ne yazık ki, bunlara yardımcı olan Osmanlı toplumunun bazı kendini bilmez kişileri de mevcuttu.
Bu şartlar altında, Anadolu’da örgütlenmek gereğini duyan ve örgütlenen Türkler, vatanı kurtarmak için çalışmalara başladılar ve Atatürk’ün başkanlığında bir araya gelen örgütler, hem Osmanlı toplumundaki saraya bağlı Kuva-yı Milliye aleyhtarı cemiyetler, hem de azınlıkların kurdukları bu cemiyetler ile uğraşmak zorunda kaldılar.
Azınlık Cemiyetlerinin Genel Özellikleri
* Mondros Antlaşmasıyla meydana gelen ortamdan yararlanarak kurulmaları.
* İtilaf Devletleri tarafından kurulmaları ve desteklenmeleri.
* Anadolu’nun işgalini kolaylaştırmaya yönelik olmaları.
* Türk topraklarını parçalayarak, Wilson ilkelerine göre milli devletlerini kurmak istemeleri.
* Milli birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya yönelik olmaları. (Bitti)