Gaziantep Üniversitesi Rektörü Ali Gür, Türkiye gündemine sık sık gelen bir isim. Gür’ün eşi, Yeni Akit'in eski yazarı Mehtap Yılmaz, AKP’nin önde gelen isimlerinden Bülent Arınç ve Şamil Tayyar’la girdiği kavgayla adını duyurmuştu. Şamil Tayyar, Ali Gür’ün FETÖ’cü olduğunu iddia etmişti.
Milli Görüş’ün yayın organı Milli Gazete de, Rektör Ali Gür’e ilişkin dikkat çeken bir habere imza attı. Muhammed Vefa imzalı habere göre, Sayıştay raporları gündem oluşturmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı ve bakanlık raporlarının açıklanmasının ardından üniversite raporları da açıklandı. Hakkında birçok iddia bulunan Prof. Dr. Ali Gür’ün rektörü olduğu Gaziantep Üniversitesi ile ilgili çok konuşulacak bilgiler yer aldı. Kamuoyunu yakından ilgilendiren raporda, kanuna ve mevzuata aykırı kayıtların bulunduğu tespit edildi. Üniversitenin kamu kaynaklarını etkili kullanmadığı kaydedilen raporda, takipli alacaklar hesabının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Takipli alacakların tamamının 121 gelirlerden takipli alacaklar hesabında izlenilmemesi nedeniyle bilançoda 990 bin 999 TL tutarında hataya neden olunmuştur” denildi.
KAMU KAYNAKLARI ATIL DURUMDA
Sayıştay'ın aylarca üzerinde çalıştığı ve üniversitede yaptığı inceleme ve denetlemeler sonucunda ortaya konulan raporda, üniversitenin ‘Düzenlilik Denetim Raporu’ hazırlandı. 54 sayfalık raporda hatalar ve usulsüzlükler tek tek tespit edilirken, yanlış bilgiler de bir bir raporlandı. Raporda, Gaziantep Üniversitesi’ne ‘Öğrenci ve personel değişim programı’ kapsamında Avrupa Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından verilen hibe tutarlarından iade edilmeyen kurumsal destek tutarlarından kullanılmayan kısımlar için herhangi bir işlemin yapılmadığı tespit edildi. Söz konusu harcanmayan destek miktarının toplam 100 bin 757 Euro olduğu belirtilen raporda, üniversitelerin bütçe ödeneklerinin yetersiz olduğu bir ortamda kaynakların atıl durumda bekletilmesinin kamu kaynaklarının etkili kullanılmasına engel oluşturduğu kaydedildi.
"990 BİN 999 TL TUTARINDA HATA"
Raporda, takipli alacaklar hesabının gerçeği yansıtmayan durumların olduğu belirtildi. Gaziantep Hukuk Müşavirliği’nce hazırlanan tahsili sağlanamadığı için takibe alınan alacaklar listesine dikkat çekilen raporda, “Takipli alacaklar hesabında izlenilmesi gereken toplam rakamın 990 bin 999 TL olması gerekirken, üniversite yıl sonu bilançosunda 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabı’nda kayıtlı takipli alacak bulunmadığı görülmüştür. Buna göre, takipli alacakların tamamının 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabı’nda izlenilmemesi nedeniyle bilançoda 990 bin 999 TL tutarında hataya neden olunmuştur” ifadeleri yerdi. Söz konusu durumla ilgili raporda, takip edilen alacak dosyalarının gözükmediği ve bu dosyaların muhasebe sistemine kaydı ve takibi ile ilgili olarak herhangi bir iç kontrol mekanizmasının kurulmadığı da belirtildi.