Milli anayasaya işbirlikçi direniş

Milli anayasaya işbirlikçi direniş

Milli anayasaya işbirlikçi direniş

Milli anayasaya işbirlikçi direniş
Venezuela’da yabancı şirketlerin kamulaştırılmasının önünü açan, ordunun antiemperyalist yapılanmasını sağlayan anayasa ABD destekli muhalefetin hedefinde

Venezuela’da, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in anayasal reformlarına 1 ay kala ABD’nin desteklediği muhalefet sokaklara döküldü. İşbirlikçi muhalefet ulusalcı bir anayasayla yabancı sermayenin önünün kesileceğini belirterek anayasa karşıtı bir direniş sergiliyor. 2 Aralık’taki referandumda yeni anayasaya ‘hayır’ oyu verilmesini isteyen muhalefet eylemlerinde şiddete başvuruyor. Önceki gün çıkan olaylarda muhalifler polisle çatıştı, onlarca kişi yaralandı. Diğer yandan Chavez yanlıları da ardı ardına düzenledikleri gösterilerde, yeni anayasayla ülkenin tam bağımsızlığa kavuşacağını vurguluyor.

İşte ülkedeki tansiyonu yükselten anayasa taslağı:

* Halk İktidarı Konseyleri:  Bu başlık altında yeni bir iktidar gücü tanımlanıyor. Buna göre, işçi-emekçi halk demokrasisinin unsurları olan kitlevi taban organları anayasaya dahil ediliyor. Böylece ikili bir iktidar yapısı resmileştiriliyor.

*
Mülkiyet tanımı değiştiriliyor: Yeni anayasa da da üretim araçlarında “özel mülkiyet” hakkını tanıyor. Ama bunun “meşru yollardan edinilmiş” olması şartını getiriyor. Yeni anayasa toplam 5 çeşit mülkiyet tanımlıyor: Doğrudan ve dolaylı sosyal mülkiyet, kamu mülkiyeti, kolektif mülkiyet, özel mülkiyet, karma mülkiyet.

*
Tekeller yasaklanıyor: Tarımsal alanda, büyük çiftlikler yasaklanıyor. Böylece topraksızlara toprak dağıtımının önü açılıyor.

*
Çalışma saatleri iniyor: Her vatandaşın “çalışma hakkı” tanınıyor. İşgünü 6 saate, iş haftası 34 saate indiriliyor.

*
Merkez Bankasının özerkliği kaldırılıyor: Böylece neoliberal politikalara esaslı bir darbe indiriliyor. Devletin mali alanda daha müdahaleci olacağı belirtiliyor.

*
Millileştirme: Yeni taslakla birlikte, millileştirme için mahkeme kararı gerekmeyecek. Böylece millileştirme hayli kolaylaşacak. Böylece yabancı şirketler kamulaştırılabilecek.

*
Antiempiryalist ordu : Ordu, “Bolivarcı Silahlı Kuvvetler” olarak yeniden örgütleniyor. Ordunun “yurtsever, halkçı ve antiemperyalist” nitelikte olacağı anayasa hükmü oluyor. Orduya bağlı yedeklerden de Bolivarcı Halk Milisi kuruluyor.

*
Seçim sistemi değişiyor: Başkanın iki kere seçilebilmesi kısıtlaması kaldırılıyor.

ABD yanlısı muhalefet, yeni anayasaya şiddetle karşı çıkıyor. Chavez yanlıları ise bu anayasa ile ülkenin tam bağımsızlığının sağlanacağını belirterek 2 Aralık’taki referandumda yeni anayasaya ‘evet’ verme çağrısında bulunuyor