MHP'li Vural: 3 yılda kaç kişiyi dinlediniz?

MHP'li Vural: 3 yılda kaç kişiyi dinlediniz?

MHP'li Vural: 3 yılda kaç kişiyi dinlediniz?

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Adalet Bakanı M. Ali Şahin’e 2005, 2006 ve 2007 yıllarında kaç kişinin dinlendiğini sordu. 

Vural’dan “Kaç kişiyi dinlediniz?” sorusu  
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e telefon dinlemelerini sordu. Vural, yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin telefon dinlemesine etkisi olup olmadığı sorusunu yöneltti. Vural Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, 2005 yılında dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek tarafından bir soru önergesine verilen yanıtta, 2002 yılında 14 bin 874, 2003’te 16 bin 18 ve 2004’te de 22 bin 938 telefonun dinlendiğini açıkladığını kaydetti. Vural “Sayın Bakan bu konuda yaptığı basın mülakatlarında da yeni Ceza Muhakemeleri Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte haberleşme özgürlünün esas alınarak yapılan düzenlemeler sonucunda telefon dinlemenin zor hale getirileceği ve en son başvurulacak yöntem olarak uygulanabileceğini belirtmiştir” dedi.  Vural, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e “2005, 2006, 2007 yıllarında kaç adet telefon dinlenmiştir? Yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin telefon dinlenmesine nasıl bir etkisi olmuştur” sorularını yöneltti.

 

Telekulak yasası
Anayasa Mahkemesi, MİT, polis ve jandarmanın dinleme faaliyetinin başbakanın özel olarak yetkilendireceği komisyon tarafından yapılmasını öngören hükmün iptalini 29 Ocak Perşembe günü görüşecek. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, polis, jandarma ve MİT’e telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme konusunda yetki veren 3 Temmuz 2005 tarihli 5397 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. 
Kanun ile Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’na eklenen, “dinleme faaliyetlerinin denetiminin Başbakan’ın özel olarak yetkilendireceği kişi veya komisyon tarafından yapılmasını” öngören ibarenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması isteniyor.

Diğer hükümler

Kanunun ayrıca, Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde oluşturulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın “bir başkan ile teknik, hukuk ve idari olmak üzere üç uzmandan oluşacağı” ve “Telekomünikasyon İletişim Başkanı’nın, Telekomünikasyon Kurumu Başkanı’nın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanacağına” ilişkin kurallarının da iptali talep ediliyor.