İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu'nun Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la ilgili verdiği araştırma önergesinin TBMM'de görüşülmesine AKP’li milletvekillerinden 135 ret oyu gelirken; CHP, HDP, MHP, İYİ Parti’den 145 milletvekili kabul oyu vermişti.
Ağıralioğlu tarafından Meclis araştırması açılmasına yönelik önerge AKP'nin ret oyu vermesi ve MHP'nin çekimser kalması sonucu TBMM'de reddedildi.
MHP'den yapılan açıklamada, EYT ile ilgili araştırma önergesine 'evet' oyu verilmemesinin gerekçesi "PKK'nın siyasi uzantısı ile bir araya gelmemiz mümkün değildir" olarak ifade edilmişti.
T24'ün haberine göre MHP'nin iç tüzükle ilgili değişiklik teklifine ise HDP ile birlikte 'evet' dediği ortaya çıktı.
İç tüzük değişiklik teklifinde ‘uzlaşma’ takvimi şöyle yürümüştü:
Meclis Başkanı Yıldırım sunduğu iç tüzük değişiklik teklifinin 5 siyasi partinin mutabakatıyla çıkması için uzlaşma yolunu aramış ve takvim şöyle işlemişti:
7 Eylül 2018: Meclis Başkanı Binali Yıldırım başkanvekilleri ve mecliste grubun bulanan 5 siyasi partinin grup başkanları ile İçtüzük değişikliğine dair bir araya geldi.
1 Ekim 2018: Binali Yıldırımın imzası ile İçtüzük değişiklik teklifi Meclis Başkanlığına sunuldu.
4 Ekim 2018: Anayasa Komisyonu teklifi görüşmek üzere toplandı.
4 Ekim 2018: Anayasa Komisyonu teklifi oy çokluğu ile kabul etti.
8 Ekim 2019: Anayasa Komisyonu raporu yayınlandı.
9 Ekim 2019: Teklif Genel Kurulda kabul edildi ve Meclis Kararı oldu. Anayasa Komisyonu’nda kabul edildiği 4 Ekim 2018 tarihinde komisyon başkanı AKP’li Bekir Bozdağ şunları söylemişti:
“27’nci Yasama Dönemi İkinci Yasama Yılı’nın ilk teklifi diyelim. İç Tüzük teklifi Anayasa Komisyonunda görüşüldü ve Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminin uygulamaya geçmesinin İç Tüzük’e yansıması sağlandı ama bu büyük bir uzlaşmayla temin edildi. İlk defa, muhalefet şerhi yazılmadan bir teklif bu dönemde kabul ediyoruz. Onun için ben bütün parti temsilcilerine, Komisyon üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum, hayırlı olsun diyorum ve bu çalışma inşallah diğerlerine de örnek olur. Uzlaşma güzel şey, güzel bir örnek ortaya koyduk. Diğer komisyonlarda bundan sonraki çalışmalarda da böyle bir uzlaşmanın olmasını biz de temenni ediyoruz.”
MHP’li Büyükataman, AKP ile birlikte reddedilen EYT oylamasının ardından gerekçiyi sosyal medya hesabında şöyle açıklamıştı:
“Biz ne demişiz; “Emeklilikte Yaşa Takılanlar şehit kanına, gazi hakkına takılmasın. Şer ittifakı ile ve özellikle PKK'nın siyasi uzantısıyla hiç bir yerde bir araya gelmemiz mümkün değildir. Yarın meseleniz hallolur. Mesele vatan haini ile el ele olmamaktır. MHP'nin sözü sözdür.