Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), geçen yıl ilk kez 8. sınıflar için düzenlenen merkezi ortak sınav sonuçları açıklandı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, temel eğitimden ortaöğretime geçiş uygulaması kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı birinci dönem ortak sınavları 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde yapıldı. Mazeretinden dolayı söz konusu sınavlara katılamayan öğrenciler için de 14 -15 Aralık 2013 tarihlerinde yurt içi ve yurt dışı sınav merkezlerinde mazeret sınavı gerçekleştirildi. Sınav sonrası yapılan itirazlara ilişkin yapılan incelemeler sonunda, akademik komisyon tarafından matematik dersine ait iki, görme engelli öğrenciler için hazırlanan matematik dersi soru kitapçığında bir, fen ve teknoloji dersine ait bir, İtalyanca dersine ait bir sorunun iptal edilmesine karar verildi.
Sonuçlar e-okulda
Ortak sınavlar ve mazeret sınavlarına katılan yaklaşık 1 milyon 250 bin öğrencinin, sınavına girdikleri altı dersten toplam 7 milyon 500 bin cevap kağıdı ve sınavlara ait tüm tutanaklar sınav mevzuatı hükümleri doğrultusunda incelenerek puan hesaplamaları tamamlandı. Veli ve öğrenciler, ortak sınavlar kapsamında gerçekleştirilen altı temel ders için sınav sonuçlarını https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde yer alan e-okul veli bilgilendirme sayfasından görebilecekler. Bu sonuçlar öğrencilerin sadece liselere yerleştirmelerinde kullanılmayacak, aynı zamanda karne notlarına da yansıyacak. Veli ve öğrenciler, her türlü soruları için Alo 147 hattına 7 gün 24 saat başvurabilecek. İkinci dönem ortak sınavlar 28-29 Nisan 2013 tarihlerinde yapılacak. Mazeret sınavı da 10-11 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Üniversiteye sınavsız giriş müjdesi
Bakan Nabi Avcı, üniversiteye sınavsız giriş müjdesi verdi: “ABD’deki gibi sportif, kültürel başarı da ölçü alınacak” Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş için yapılan YGS’yi kaldırmak için kolları sıvadı. Üniversiteye girişleri daha çok lise döneminde okul içi başarılara endeksleyecek sınavsız bir sistem üzerinde çalıştıklarını anlatan Avcı, “Tıpkı Amerika’da olduğu gibi çocuğun sportif, sanatsal ve kültürel başarılarının da değerlendirmeye katılacağı bir sistem üzerine çalışıyoruz. Sistemi iyi oturtabilirsek bazı üniversiteler öğrencinin belli alanlarda gösterdiği başarıyı ölçü alarak öğrenci alabilecek” diye konuştu. Önce pilot uygulaması yapılacak olan sistem 2-3 içinde uygulamaya geçirilecek.