Merkez Bankası'nın eski başkanı Durmuş Yılmaz'ın yeni başkan Naci Ağbal'a zor soruları yanıtsız kaldı

Merkez Bankası'nın eski başkanı Durmuş Yılmaz'ın yeni başkan Naci Ağbal'a zor soruları yanıtsız kaldı

İYİ Parti Ankara Millevekili Durmuş Yılmaz'ın, TBMM bütçe komisyonunda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'a yönelttiği sorular cevapsız bırakıldı. Yılmaz, komisyonda cevapsız bırakılan sorularını Twitter hesabından paylaşırken, "Sn Başkan soruların hiç birine yanıt vermedi. Daha sonra yanıtlayacağı sözünü verdi." ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na devam eden görüşmelerde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, sunum yaptı. 
Hararetli tartışmaların yaşandığı komisyonda,
İYİ Parti Ankara Milletvekili ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz da Ağbal'a cevaplaması üzere 7 soru yöneltti.
Merkez Bankası'nın hızla eriyen rezervlerine ilişkin bir tedbir alınıp alınmadığını soran Yılmaz'ın soruları yanıtsız bırakıldı.
Daha sonra Twitter hesabı üzerinden sordu soruları paylaşan Durmuş Yılmaz, "Kamuoyu adına aşağıdaki soruları sordum. Sn Başkan soruların hiç birine yanıt vermedi. Daha sonra yanıtlayacağı sözünü verdi." ifadelerini kullandı.

9d93567ba8f72ecec8f9886138a21651-img-0736.jpg

Yılmaz’ın Ağbal’a yönelttiği sorular şöyle:

1) Yeni dönem için şeffaflık konusunda güçlü taahhüt verdiniz. Fakat geçmişte yapılan döviz satışlarının hesabı hâlâ karanlıkta. Vatandaşın ülkenin dövizlerinin neden hoyratça satıldığını öğrenmeye hakkı var. Bu konuda bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

2) Merkez Bankasının geçmişteki döviz satışlar konusunda bir denetim/teftiş yaptırma planınız var mı? Bu satış kararlarını kimler vermiş, kime ne kadar, kaçtan döviz satılmış?

3) Eriyen döviz rezervini ne kadar sürede biriktirmeyi planlıyorsunuz, bunun için bir yol haritanız var mı?

4) Son 7 senedir Merkez Bankasının araç bağımsızlığı bilimsel temelleri olmayan bir teori (faiz düşerse enflasyon düşer) nedeniyle kısıtlandı. Bu teoriyi üreten kişi hâlâ ülkenin başında ve Merkez Bankası Başkanını bir gecede görevden alma yetkisine sahip. Hal bu iken önümüzdeki dönemin neden geçmişten farklı olmasını bekleyelim?

5) Merkez Bankası Başkanı değişti fakat son yıllarda ülkeye ciddi hasar veren para ve döviz politikalarını uygulayan para politikası üyeleri hâlâ görevde. Bu da uygulanan politikalara olan güvenin geri gelmesinin önünde bir engel Bu konuda değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz?

6) Yapısal sorunlar konusunda hiçbir adım atılmazken ve borçluluk bu kadar yüksekken, üstelik ekonominin yavaşladığı bir dönemde faiz artırmak finansal istikran bozabilir mi?

Modellerinize sıkı para politikasının şirket iflas riski üzerindeki etkisini dahil ediyor musunuz?

7) Bunca yılın yıpranmışlığıyla Merkez Bankasının sadece faizle enflasyonu kalıcı düşürmesi mümkün mü? Diğer kurumların üzerine düşen görevler var mı? Fiyat istikrarına ulaşılabilmesi için hükümete somut önerileriniz nedir?

İlgili Haberler