Merkez Bankası’ndan flaş Suudi Arabistan kararı. Durduruldu

Merkez Bankası’ndan flaş Suudi Arabistan kararı. Durduruldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan şaşırtan Suudi Arabistan kararı.

TCMB tarafından yapılan duyuruya göre, TCMB'nin, rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerinin azaltılması maksadıyla uluslararası depo alım işlemlerini gözden geçirdiği aktarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Suudi Arabistan ile 5 milyar dolarlık depo alım işlemini sonlandırdığını açıkladı.

Bu çerçevede, 2023’te Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığı bildirilen duyuruda, "Son dönemde depo bakiyelerinin azaltılması yoluyla dış yükümlülüklerimizde yaklaşık 7 milyar dolar karşılığı iyileşme sağlanmıştır." İfadelerine yer verildi.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, Suudi yetkililerle mutabık kalınarak alınan karar, TCMB'nin dış yükümlülüklerini azaltmasına imkan tanıyor. Geri ödeme, senelerce süren döviz müdahalelerinin rezervlerin azalmasıyla sonuçlanmasının ardından bilançosunu onaran Merkez Bankası için bir başka kilometre taşına işaret ediyor.

FATİH KARAHAN’DAN SWAP AÇIKLAMASI

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Yurtiçi bankalarla swapları büyük ölçüde ortadan kaldırdık ve şimdi uluslararası muadillerle mevduat anlaşmalarını gözden geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

RBC BlueBay Asset Management'ta gelişmekte olan piyasalar stratejisti olan Tim Ash, "Güven işareti," dedi. "Bloomberg Economics'in tahminlerine göre döviz rezervleri ikinci çeyrekte 79 milyar dolar artarak en az 40 yılın en hızlı artışını kaydetti. Ancak, ticari kreditörlerle yapılan takaslar hariç net rezervler Temmuz ayının ilk haftasında 10 milyar dolar düzeyindeydi.

İlgili Haberler