Türkiye’nin risk priminde büyük artış. Tahvil getirilerini vurdu

Türkiye’nin risk priminde büyük artış. Tahvil getirilerini vurdu

Merkez Bankası'nın kredi düzenlemesinin ardından Türkiye'nin risk primi 29 Temmuz gününden sonra 800 baz puanla en yüksek seviyeye ulaştı. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan CDS yani risk primiyle ilgili olarak uyarılarda bulunmuştu.

Merkez Bankası''nın kredi düzenlemesinin ardından Türkiye''nin risk primi ilk işlem gününde 800 baz puanın üzerini test etti. Bu rakam 29 Temmuz''dan bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.

TCMB, daha önce sinyalini verdiği gibi bazı ticari kredi faizlerini düşürmeyi aynı zamanda ise bu kredilerin büyümesini sınırlandıracak adımları cuma günü açıklamıştı.

Geçen haftaki faiz indirimi kararının ardından 18.15''i test eden Dolar/TL, haftaya 18 üzerinde baskı altında kalarak başladı.

Dolar/TL, bugün 18.13 civarında işlem görüyor. Euro/TL ise 18.13''ten alıcı buluyor.

Bu seviyeye göre TL''nin dolar karşısındaki değer kaybı Nisan ayından bu yana yüzde 18, yıl başından bu yana yüzde 27 oldu. Geçen yıla göre ise kayıp yüzde 40''ı aştı.

Türkiye''nin kredi risk primi de Temmuz ortasında 900 baz puan ile en yüksek seviyesini kaydederken, 11 Ağustos''ta 650 baz puan ile dip yapmıştı.

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın kabine toplantısının ardından vereceği mesajları takip edecek.

TAHVİL GETİRİLERİNDE SERT DÜŞÜŞ YAŞANDI

Karar sonrası ilk işlem gününde tahvil getirilerinde hızlı geri çekilme izlendi.

2 yıllık tahvil getirisi, Cuma günü son işlemdeki yüzde 17.62''den yüzde 14.02''ye kadar geriledi. Böylece 2 yıllık gösterge tahvil getirisi 360 baz puan düştü.

10 yıllık tahvil getirisi de yüzde 16.93''ten yüzde 14.19''a kadar geriledi. Böylece 10 yıllık gösterge tahvil getirisi 274 baz puan düştü.

Ticari kredi faizlerinin düşmesi bekleniyor

TCMB faiz indirimi ile birlikte sinyalini verdiği kredi aktarım mekanizmasına yönelik makroihtiyati tedbirleri Cuma günü piyasa kapanışı ardından açıkladı.

TCMB''nin kararı öncesi net ihracat gibi alanlardaki ticari kredi maliyeti tek haneye yakın, diğer ticari krediler yüzde 40''a yakın, bireysel krediler ise yüzde 50''ye yakın seyrediyordu. Kararın ardından yüzde 40 olan ticari kredi faizlerinin düşmesi bekleniyor.

Bankacıların hesaplamalarına göre tek haneye yakın kredilere yönelik politika faizi indirimi hariç herhangi bir adım gelmedi. Diğer ticari kredilerde ise yüzde 40 olan faiz oranı belirgin düşürecek, düşürülmemesi halinde ise bunun karşılığında tahvil tutma zorunluluğu geldi.

Ancak bu kredi büyümesi Temmuz sonundan yılsonuna kadar yüzde 10 ile sınırlanması da yüzde 80''e yaklaşan enflasyon ortamında "kolay aşılacağı" için aslında belirgin bir "sınırlama" da yapılmış oldu. Yüzde 50 civarında seyreden bireysel krediler için ise anlamlı bir adım görülmedi.

RİSK PRİMİ  CDS NEDİR

Türkçe''de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir. 

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

(KAYNAK:BLOOMBERG)

İlgili Haberler