Meral Akşener'den canlı yayında önemli açıklamalar (15 Ağustos 2020)

Meral Akşener'den canlı yayında önemli açıklamalar (15 Ağustos 2020)

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, KRT TV’de gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"İYİ Parti helal lokma üzerine kurulmuş bir partidir.
Bizim evimiz 83 Milyondur. Milletimizin sinesidir"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, KRT TV’de Söz Meclisi programında Çiğdem Akdemir’in sorularını yanıtladı.

Korona virüs salgının ekonomik etkilerine değinen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Mesela Afgan ve Suriyelilerin çalıştırıldığını ve biraz daha maaşı artmış kişilerin işten çıkarıldığını öğrendik ve bunları işte grup konuşmalarımızda ortaya koyduk. Bunun adını da bir ‘Memleket Meselesi’ diye koyduk" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "Dolarla mı maaş alıyorsunuz?" sözlerine tepki göstererek, "Berat Albayrak’ın açıklamalarını ciddiyetsizlikle karşılıyorum. Dolarla maaş alan adam, doların artmasından niye endişe duysun, bir kamyon para alıyor. Türk parasının değeri düşüyor. Dolar arttıkça para halktan çıkıyor. Bunu bilmeyen Bakan, Ekonomi Bakanı olmuş. Damat uçmuş görünüyor. Aklına ilk gelen çocukluk anıları. Sen yemiş olabilirsin ama anneler çokomel alamıyor çocuğuna. Böyle bir bakış açısı olabilir mi? Ciddiyetsizlik görüyorum." ifadelerini kullandı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meral Akşener'e 'Eve dön' çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın destek vermesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Akşener, "Biz İYİ Parti’yi kolay şartlar altında kurmadık. İYİ Parti’yi bir ev olarak düşünürsek son derece zorlukla kurulmuş, helal lokma yediğimiz bir ev. Bizim evimiz 83 milyondur. Milletimizin sinesidir" dedi.

Birbirlerine sinkaflı küfür edenler etle tırnak gibi bir araya geldi. Ben bunu yapmam. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhur İttifakı’nın içinde yer almamız mümkün değil! Başıma silah dayasalar mümkün değil.

Akşener'in açıklamaları şu şekilde:

"Ben iki kez karantina uyguladım. Test sonuçlarım negatif çıktı. Biz, 26 Mart'ta vatandaşlarımıza ne söylediysek onu uygulama mecburiyetinde olduğumuz için gerçekten 14 gün boyunca iki kere herhangi bir kişi ile dışarıdan kimseyle görüşmeden karantina uyguladım. Daha sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca beni aradı, ‘Geçmiş olsun’ dedi. Daha sonra da Sağlık Bakanlığı’nın doktorları polis arkadaşımızı takip etti. Sağlık Bakanı’na teşekkür ederim.

"Biz şimdi farklı bir muhalefet anlayışına sahibiz diyoruz. sonra diyoruz ki doğrusu bu. Buyurun bizim önerdiklerimiz yerine getirebilirsiniz. Biliyoruz ki o fayda siyasi iktidarı olsa bile önce, millet. Sadece eleştirip gagalayarak gezmiyoruz. Yani biz daha çok faydalı olur bu durum millete diyoruz. Bazı şeyler üç hafta ya da iki hafta en başında yapılabilseydi, bu sınırların kapatılması, İran ve diğer ülkeler de yapılabilseydi, Umre’ye gidecek olan insanlarla ilgili alınan önlemler… Şimdi bunlara bütün olarak baktığınızda bazı kararları hızlı almanız gerekiyor."

SALGININ EKONOMİYE ETKİLERİ

"Hangi erkek berberine girdiysek söylenen şu: ‘Müşteri çok düştü. Herkes makine aldı evde yapıyor diyorlar.’ Şimdi esnafları geziyorum. Esnaf yanıyor Çiğdem Hanım yanıyor… Durum pandemi öncesi de aynıydı. Şimdi diyolardı ki ozaman, ‘Elektrik paraları çok yüksek geliyor. İşin içinden çıkamıyoruz kışın. Doğalgaz parasında felaket zorlanıyoruz. Kiraların stopajlarıyla ilgili bu iktidar bir şey yapsın. Yanımızda çalıştırdığımız insanların sigorta yatırdığımız 1160 lira.’ Yani o ile çalışan kişinin maaşını düşürmek istemiyor. Çünkü maliyet çok arttı buna karşılık, müşterinin alım gücü düştü ve çığ gibi bir işsizlikle karşı karşıyayız. Sanayi bölgesi diye bilinen, ben daha önce zengin il ve ilçeleri dolaştım Sanayi bölgesi olarak tanımlanmış ilçelerimizde işsizliğin çığ gibi olduğunu… Mesela Afgan ve Suriyelilerin çalıştırıldığını ve biraz daha maaşı artmış kişilerin işten çıkarıldığını öğrendik ve bunları işte grup konuşmalarımızda ortaya koyduk. Bunun adını da bir ‘Memleket Meselesi’ diye koyduk.

"SARAY'A GİRDİLER, O İNSANLARIN SESİNİ DUYMUYORLAR"

Şimdi bu seferde pandemi geldi Meclis’te ‘Milletin Kürsüsü’ diyerek toplumun çeşitli kesimlerinin partimizle ilgisi olmayan sözcüleri çıkarıp, gerçek kişilerle o olayı öğrenmelerini sağlamaya çalışıyor. Mesela medyanın problemini konuştuğumuzu varsayalım sizi çağırdım veya bir başka arkadaşı acı çeken bir gazeteci bir medya mensubunun çağırdım. Siz içerden bilerek birebir yaşayarak anlattınız. Dolayısıyla orada her çıkan arkadaşımız mutlaka ‘Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Cumhurbaşkanım’ diyerek seslendi. Saray’a girdiler çıkış yok.. O insanların sesini duymuyorlar.

Şimdi ilçeleri geziyorum Çiğdem Hanım ağlarsınız. Bakın çok genç bir kadınla karşılaştım. Eşine iş istedi 9 aydır kocası işsizmiş. ‘Nasıl geçiniyorsunuz kızım?’ diye sordum. ‘Geçinemiyoruz’ dedi. Gündelik işleri gidiyormuş. Bebekleri de var. ‘Et alıyor musunuz?’ dedim bunlar böyle kulaktan kulağa konuşuyoruz. Dedi ki, ‘Çocuğuma haftada 2 kere 50 gram et alıyorum.’ Böyle şeyler, böyle hayatlar var.

"ERDOĞAN, SEÇİLENE KADAR TAŞ DEVRİ'NDE YAŞIYORDUK"

Sayın Erdoğan, seçilene kadar Taş Devri’nde yaşıyorduk. Buzdolabı çamaşır makinesi biliyorsunuz yani Taş Devri’nde yaşıyorduk. Sayın Erdoğan, seçilinceye kadar ambulansların olmadığı dönemde, yani anlayacağın Taş devrinde yaşıyorduk.

aksener-kapak.jpg

BERAT ALBAYRAK’IN ‘DOLARLA MI MAAŞ ALIYORSUNUZ?’ SÖZLERİNE YANIT

"Berat Albayrak’ın açıklamalarını ciddiyetsizlikle karşılıyorum. Dolarla maaş alan adam, doların artmasından niye endişe duysun, bir kamyon para alıyor. Türk parasının değeri düşüyor. Peki siz doların inmesiyle çıkması ile ilgili olarak yani sizi beni ilgilendirmediğini, yani bizim dolarla işimiz olmadığı için söylüyorum. Derdimiz yok, peki ama benim aldığım deterjanın fiyatı artıyor. Benim aldığım günlük ihtiyaçlarından bahsediyorum. O elektrik parasının uçması sebebiyle diyelim ki toruna bir dondurma aldık, onun da fiyatı uçuyor.

Türkiye'nin özellikle kobilerin ihracat yapsın veya yapmazsın bütün hammaddelerinin çoğunluğu ithal. Ya siz bir üretim modeli geliştirmemişsiniz yani kalkınmaya sürdürülebilir kalkınma diye bir vizyonunuz dahi yok."

"Dolar arttıkça para halktan çıkıyor. Bunu bilmeyen Bakan, Ekonomi Bakanı olmuş."

BUGÜN SEÇİM OLSA EKONOMİYİ DÜZELTMEK NE KADAR SÜRER?

Türkiye'nin bir şeyler yapmaya istekli nüfusu var ama iktidar da heves yok. Demokrasiyi bir siyasetçi ve siyaset grubu liyakatı, akraba kayırmadan kaçmayı uygularsa her şey düzelir.

ak2-030.jpg

"AYASOFYA İÇİN VERDİĞİMİZ ÖNERGEYİ AKP REDDETTİ"

"Cumhur İttifakı’nın, Muhalefet Ayasofya'nın cami olarak açılmasını karşısında duruyor gibi bir tavır var. Biz daha önce gündeme getirince, ‘Böyle bir adım atılabilir’ diyerek biz bir araştırma önergesi verdik.

Yani bu konuyu daha açılması gerektiğini yanında durduğumuzu ama yolunu yöntemini tespit etmemiz gerektiğini söyledik. Çok ilginçtir ki Cumhuriyet Halk Partisi ile milletvekilleri de ‘Evet’ oyu verdi. AKP reddetti. HDP çekimser kaldı. Meclis’in durumunu söylüyorum. Şimdi bireysel olarak birileri birkaç kişi çıkış yapmış olabilir. Solun Ayasofya açılmasın diye bir tavrı yoktu. Ben 'Ayasofya'yı ibadete açın ama siyasete açmayın' dedim.

CUMHUR İTTİFAKI’NIN ÇAĞRISINA YANIT: İYİ PARTİ'NİN CUMHUR İTTİFAKI'NA GİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL

"Sayın Devlet Bahçeli, aslında 6 ayda bir bizim partimize bir davet çıkarıyor. Ama hep beni hariç tutardı şimdiye kadar. İlk defa şahsen beni davet etti. Bu ev sözü yani özellikle kocaman yazılmış ‘ev’ sözü ‘MHP'ye dön’ anlaşıldı.

Fakat ben o mesajı benden ziyade Sayın Erdoğan'a yönelik bir parmak sallama gibi algıladım. Dün mü önceki gün mü yapılan açıklamanın da aynı şekilde yapıldığını düşünüyorum. Parlamenter sistemle ilgili aynısını düşünüyorum. Çünkü, ben de cevap olarak dedim ki Sayın Erdoğan'a, ‘Ya ortağınla biraz ilgilen, biraz ilgisiz kalındığı zaman dönüp her seferinde bize bir şey söylüyor.’ Erdoğan benim mesajımı algıladı. Benim eve dönme çağrısını tercüme etti. 'Eve dön' çağrısında evi MHP olarak değil Cumhur İttifakı olarak tanımladı. Sayın Bahçeli'nin neyi kastettiği meçhul kaldı.

Biz İYİ Parti’yi kolay şartlar altında kurmadık. İYİ Parti’yi bir ev olarak düşünürsek son derece zorlukla kurulmuş, helal lokma yediğimiz bir ev. Bizim evimiz 83 milyondur. Milletimizin sinesidir.

Birbirlerine sinkaflı küfür edenler etle tırnak gibi bir araya geldi. Ben bunu yapmam. Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminde Cumhur İttifakı’nın içinde yer almamız mümkün değil! Başıma silah dayasalar mümkün değil.

MUHARREM İNCE'NİN AÇIKLAMALARI

Evet Sayın Davutoğlu ve Babacan ne yaptılar. Önce kendi partileri bünyesinde bu yanlıştır şöyle olsun böyle olsun dediler, sonra ayrıldılar ve parti kurdular. Ben kendilerine başarılar diledim.

Bizim partimize de herkes bir şey söylüyor da bu ahlaki tutumu göstermek lazım. Dolayısıyla bugün itibariyle Muharrem İnce konusu da Cumhuriyet Halk Partisi'nin iç işidir. CHP'den ayrılıp parti kurarsa, 'Hayırlı olsun' derim.