Memurun geleceği parlak görünmüyor

Memurun geleceği parlak görünmüyor

Memurun geleceği parlak görünmüyor

Yapılan araştırmalara göre, Ağustos ayı itibariyle açlık sınırı 865 YTL, refah seviyesi ise 2 bin 250 YTL dolayında bulunuyor.

Memurun işi mucizeye kaldı

Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre, en düşük dereceli memur maaşı ancak 11 yıl, ortalama memur maaşı ise 8 yıl sonra bugünün refah ücreti 2 bin 250 YTL’nin üzerine çıkabiliyor

2008 yılında memur maaşlarına yapılacak artışların belirleneceği toplu görüşmelerin uzlaşmazlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen, yaptığı araştırmanın sonuçlarına açıkladı. “En düşük dereceli memur maaşının açlık sınırının üstüne çıkarılması ve kamu görevlilerinin yoksulluk sınırı seviyesinde maaş alması talebine karşılık, hükümetin en düşük dereceli memur maaşına yüzde 11, ortalama memur maaşına yüzde 5,6 artış getiren teklif paketinin, kamu çalışanlarınca yetersiz bulunduğu” kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmeye yer verildi: “Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezinin  araştırmasına göre, Ağustos ayı itibariyle açlık sınırı 865 YTL, refah seviyesi ise 2 bin 250 YTL dolayında bulunuyor. Şu anda en düşük dereceli memurun maaşı 733 YTL, ortalama memur maaşı ise 980 YTL. Eğer hükümetin toplu görüşmelerde sunduğu ücret artışı hayata geçerse, memurların açlık ve yoksulluk sınırından kurtularak refaha ulaşması hayal olarak kalacak.”

Beklentiler farklı
Açlık ve yoksulluk sınırında hiçbir yükseliş olmasa bile, öngörülen maaş artışıyla en düşük dereceli memur maaşının ancak 11 yıl, ortalama memur maaşı ise 8 yıl sonra bugünün refah ücreti olan 2 bin 250 YTL’nin üzerine çıkacağı öne sürülen açıklamada, “Hükümetin bu ücret politikasıyla, memur ancak 11 yıl sonra bugünün refah seviyesine ulaşıyor” denildi. Hükümet ve memur sendikaları arasındaki görüşmede gözler, Kamu İşveren Kurulu’na çevrilmişti. Sendikalar, Uzlaştırma Kurulu kararının ardından tekrar masaya oturmak için Kamu İşveren Kurulu’nun görüşme davetini bekliyor. Hükümet, 25+25 YTL denge tazminatı, sonra yüzde 2+2 zam, enflasyon farkı, 20+20 YTL denge tazminatı, herkese 10 YTL taban aylığı önermişti. Memurlar ise yüzde 2+2 zam, 20+20 denge tazminatı, 30+30 taban aylığı ve 10 YTL sendika aidatı teklif etmişti.

Haber: Fatih ERBOZ