Memur: Farkımızı ödeyin

Memur: Farkımızı ödeyin

Memur: Farkımızı ödeyin

Kamu emekçileri, AKP hükümetinin belirlediği enflasyon hedefinin ilk 6 ayda aşılmasıyla doğan maaş farkları ile ikinci 6 aylık zamlarının eksiksiz ödenmesi için bastırıyor

Hükümet tarafından yıl başında yapılan maaş arıtışının ilk 4 ayda mutfaktaki enflasyon karşısında eridiğini belirten   memurlar, yılın ikinci döneminde en azından yüzde ek zam istiyor. Vatandaşın her alanda kullandığı elektriğe yüzde 22, doğal gaza yüzde 10 civarındaki zamlar ile bütçedeki deliğin iyice büyüdüğünü hatırlatan memurlar, yarın açıklanacak enflasyon rakamına göre belirlenecek olan maaşlarının yaşanabilir düzeyde olmasını istiyor. Hayat standartlarının gün geçtikçe kötüye gittiğini, aldıkları maaşlarıyla yalnızca zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını dile getiren kamu emekçileri, son yıllarda tatil ve özel hayatları için ödenek ayıramadıklarını kaydettiler. Devlet memurları ile sözleşmelilerin gözü yarın açıklanacak enflasyon rakamlarına çevrildi. Yılın ilk 6 ayında tüketici fiyatlarındaki artışa göre, memurların yüzde 2’lik Temmuz zammına ilave edilecek enflasyon farkı da belirlenecek.

Ayarlama adil olmalı
Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile 2008’de memur ve sözleşmeli maaşlarının yılın ilk yarısında yüzde 2, ikinci yarıda da aynı şekilde yüzde 2 artırılması öngörüldü. Ocak-Haziran dönemindeki yüzde 2’lik zam, taban aylık katsayısındaki artışın daha fazla olması nedeniyle, düşük maaşlı memura daha yüksek zam olarak yansıdı.En düşük memur maaşındaki artış, aile yardımı dahil yüzde 5,2, aile yardımı hariç tutulduğunda da yüzde 5,7 olarak hesaplandı.

Memurun mutfağı yanıyor
Memur konfederasyonları, enflasyon farkında en düşük maaştaki artışın dikkate alınması durumunda, söz konusu oranın altında maaş zammı alan memurların mağdur olacağını, enflasyon karşısında kayba uğrayacağını ifade etti.
KESK Başkanı Hakkı Tombul, memurların sadaka istemediğini yalnız hakları olanı istediklerini belirtti. Tombul, kamu çalışanlarını en çok etkileyenin için mutfaktaki fiyat artışlarının yüzde 9,63 olarak gerçekleştiğini, elektriğe yapılan yüzde 22 oranındaki fiyat artışı ile doğal gaz zammı memuru iyice isyan etme noktasına getirdiğini söyledi. Memurun enflasyon karşısında alım gücünü yüzde 6,3 oranında kaybettiği ve ciddi bir yoksullaşma ile karşı karşıya kaldığı belirtti.