Melen Barajı’nın güçlendirilmesi için bin gün süre!

Melen Barajı’nın güçlendirilmesi için bin gün süre!

Gövdesindeki çatlaklar nedeniyle faaliyete geçmeyen Melen Barajı’nın güçlendirilmesi için ihaleye çıkıldı. DSİ’nin yaptığı ihaleye 40 şirket teklif verirken, ihale şartında inşaat süresinin bin gün olarak verilmesi dikkat çekti.

İstanbul’un su ihtiyacını karşılaması için yapılan ancak gövdesindeki çatlaklar nedeniyle bir türlü faaliyete geçmeyen Melen Barajı’nın güçlendirilmesi çalışmaları için ihale yapıldı. Devlet Su İşleri’nin yaptığı ihalede 40 şirket teklif verirken, verilen tekliflerin ise 87.3 milyon lira ile 549.5 milyon lira arasında değiştiği öğrenildi. Ancak DSİ’nin ihalede verdiği inşaat süresinin bin gün olması dikkat çekti.

Sözcü gazetesi Çiğdem Toker, ‘Bir şeyler yapın, yeter!’ başlıklı köşe yazısından ilgili bölüm şöyle:

"Devlet Su İşleri (DSİ), İstanbul'un su ihtiyacı için hayati önem taşıyan, ancak gövdesinde ortaya çıkan çatlaklar dolayısıyla devreye alınamayan Melen Barajı için güçlendirme ihalesi yaptı.

(Düzeltme: Önceki yazımızda yer alan alıntıda, saniyede 8.5 metreküp olması gereken su miktarıyla ilgili cümlede yanlışlıkla “milyon” kelimesi yer almıştır.)

Açık usulle yapılan bu ihalede güçlendirme projesinin yaklaşık maliyetini öğrendik: 633 milyon 992 bin 767 TL, 53 kuruş. (Yine göz yaşartıcı bir kuruş özeni.)"

EN DÜŞÜK FAZLA DÜŞÜK

"Açık usulün, pazarlık usulüyle arasındaki en önemli farkı kendini göstermiş. Katılım hayli yüksek. Tam 40 şirket teklif verdi. Teklifler ise 87.3 milyon TL'den 549.5 milyon TL'ye değişen yelpazede büyük farklılıklar gösterdi.

Adını sık duyduğumuz büyük müteahhitlik şirketlerinden kimler katıldı derseniz, Özaltın'ın yanı sıra, Limak, Yüksel, Ceylan İnşaat görünüyor. Limak'ın teklif tutarı Özaltın'dan sonraki ikinci en yüksek tutar: Yaklaşık 549 milyon TL.

En “uygun” teklife gelince.

‘Sınır değer'in 409 milyon 860 bin TL olarak belirlenmesi nedeniyle, en uygun tahmini teklifin Everest Madencilik Nakliyat ve İnşaat A.Ş.'den geldiği belirtiliyor: 412 milyon 151 bin 148 TL. Kesin sonuç henüz netleşmedi. Fakat nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın kesin olan bir şey var: O da yılda 1 milyar 77 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlayacağı açıklanan Melen Barajı'ndaki gecikmenin hem zamansal hem de mali faturasının büyük olduğu. Yeterli kaynak bulunsa bile DSİ'nin bu ihalede verdiği inşaat süresi ne kadar biliyor musunuz?

Bin gün."

İlgili Haberler