Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan ve ’dünyanın nazar boncuğu’ olarak bilinen Meke Gölü, bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle haritadan silinme noktasına geldi
Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Fettullah Arık, Karapınar’a bu yılın ilk 8 ayında metrekareye 273 kilogram yağış düştüğünü ama buna rağmen Meke Gölü’nün tamamen kuruduğunu söyledi. ’Dünyanın nazar boncuğu’olarak bilinen ve bir krater gölü olan Meke Gölü’nün kurumasının nedenleri arasında en büyük payı bilinçsiz tarımsal sulamanın aldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fettullah Arık, şöyle devam etti: “Volkanik bir yapıya sahip olan Meke Gölü, geçmiş yıllarda su ile doluydu. Tuzlu suya sahip olması nedeniyle Meke Tuzlası olarak da adlandırılır. Son yıllarda ülkemizde kuraklık yaşanıyor. Bununla birlikte Konya Ovası’nda yeraltı suyu aşırı derecede kullanıldığından yeraltındaki su çekildi. Gölün yüzeyindeki su da buharlaştığından, sürekli su kaybı söz konusu oldu. Sonuç olarak son 10 yıllık süreçte yaklaşık 1.5 metre derinliğe sahip olan göldeki su seviyesi şuan sıfırlanmış durumdadır.”
Kaderi yağışa bağlı
Yrd. Doç. Dr. Fettullah Arık, Meke Gölü’nün kaderinin yağışlara bağlı olduğunu söyledi. Bu yıl yağan yağışların kendilerini bu anlamda sevindirdiğini söyleyen Arık, “Ancak bu yağış miktarı yeterli değil, önümüzdeki 5-10 yıl içinde de aynı düzeyde yağış düşmesi gerekir” dedi. Ayrıca Meke Gölü’nün yok olmaması için, yeraltı suyundan yapılan tarımsal sulamanın kontrol altına alınması ve gerekirse yeraltı suyundan o bölgede sulama yapılmasına izin verilmemesini isteyen Arık, “Bunun dışında dışardan su takviyesi yapılması lazım. Bu Mavi Tünel ile sağlanabilir” diye konuştu.
Meke Gölü’ndeki su seviyesi son yıllarda azaldı. Uzmanlar bu doğa harikasının ancak yeterli yağış ve tarımsal sulamanın kontrol altına alınmasıyla kurtulacağını söylüyor.