Mehmetçik'in kahramanlığı anıtlaştırıldı

Mehmetçik'in kahramanlığı anıtlaştırıldı

Mehmetçik'in kahramanlığı anıtlaştırıldı

Türkiye’nin en büyük anıtı Ankara’da açıldı. 31 metre yüksekliğindeki dev Mehmetçik Anıti Sakarya Savaşı’nı anlatan rölyeflerle süslü...









Açılışta yeni Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da hazır bulundu.




En büyük anıt açıldı
Sakarya Zaferi’ni genç kuşaklara anlatmak amacıyla Polatlı ilçesine dikilen dev Mehmetçik Anıtı,
kilometrelerce öteden görülebilecek.

Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaptırılan dev “Mehmetçik Anıtı”, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da katıldığı törenle açıldı. Orgeneral Büyükanıt törende yaptığı konuşmada, kahraman Mehmetçiğin anılarının Kartaltepe’de yapılan bu muhteşem anıtla yaşamaya devam edeceğini söyledi.


Görkemiyle büyüledi

Orgeneral Büyükanıt, Sakarya Zaferi’nin görkemini yansıtan Kartaltepe Mehmetçik Anıtı’nın yapımını üstlenen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’a ve anıtın yapımında emeği geçen herkese teşekkür etti. Sakarya Zaferi’ni genç kuşaklara anlatmak amacıyla yaptırılan “Mehmetçik Anıtı” görkemiyle büyüledi. Polatlı’nın 6 kilometre batısına yerleştirilen 32 metre yüksekliğindeki dev anıtın 9 metrelik kaide kısmında Sakarya Savaşı’nı anlatan rölyefler bulunuyor. E-90 karayolu ile Eskişehir’den Ankara’ya gelenlerin Polatlı sınırında karşılarına çıkacak olan anıtın yanına bir de dev Türk Bayrağı yaptırılacak. Ayrıca hızlı tren yolu güzergahında bulunan anıtı, demiryolu ile Ankara’ya gelenler de görebilecek. Anıt, Sakarya Meydan Muharebesinde şehit düşen 5713 Mehmetçik anısına yapıldı. Mehmetçik Anıtı düşmanın son geldiği noktada, Mehmetçiğin düşmana “Dur” deyişini sembolize ediyor.

Sakarya Müzesi
Törende ayrıca, “Mehmetçik Anıtı” nın hemen yanına yaptırılacak olan “Sakarya Meydan Savaşı Panorama Müzesi” nin de temeli atıldı. Müzede, Sakarya Meydan Muharebesi’nin ilk gününden itibaren yaşananların anlatılacağı, gerçek objelerin yer alacağı, şehitlerin tümünün isimlerinin bulunacağı 2 bin 250 metrekarelik dev bir panorama yer alacak. (AA)