"Mega projeleri kurtarmak için KHK çıkarıyorlar"

"Mega projeleri kurtarmak için KHK çıkarıyorlar"

Referandum öncesi ekonomiyi mercek altına alan CHP’nin hazırladığı raporda “Vatandaş ödeme yapamıyor. İşsizlikartıyor, vatandaşın elde ettiği gelirler düşüyor” denildi.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ

CHP referandum sürecinden hemen önce ekonomiyi mercek altına almaya devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke başkanlığında hazırlanan ekonomi raporundaki çarpıcı tespitler dikkat çekti.

2016 yılında protesto edilen senetlerin tutarının 2 milyar 200 milyon artarak 12 milyar 300 milyon liraya ulaştığı belirtilen raporda, “Karşılıksız çeklerin tutarı 129 milyon lira artarak 27 milyar 400 milyon liraya yükseldi. Tüketici güven endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 azalarak 66 olarak gerçekleşti” denildi. Aynı dönemde hizmet sektörü güven endeksinin yüzde 8 azalarak 80’e, perakende ticaret sektörü güven endeksinin yüzde 12 azalarak 86’ya, inşaat sektörü güven endeksinin de yüzde 11 azalarak 73’e gerilediği ifade edildi. Raporda, “Böylece hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksi tarihinin en düşük seviyesine geriledi. Vatandaş ödeme yapamıyor. Öte yandan üretim kapasitesi artmıyor. Bütün bunların sonucunda işsizlik artıyor, vatandaşın elde ettiği gelirler düşüyor” tespiti yapıldı.

Raporda, 680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Piyango ve at yarışlarının da içinde bulunduğu birçok iktisadi teşekkül ve bunlara ait lisansların Varlık Fonu’na devredildiğine dikkat çekildi. 23 Ocak’ta yayımlanan 684 sayılı KHK ile Varlık Fonu’na devredilen iktisadi teşekküllerin sayısının arttırıldığının dile getirildiği raporda şu ifadelere yer verildi: “Finansman sorunu yaşayan mega projeleri kurtarmak için kurulmuş olan Varlık Fonu’na dair en endişe verici yönlerden birisi de Sayıştay denetimine tabi olmaması. Varlık Fonu’na dair düzenlemelerin OHAL kapsamı ile sınırlı olması gereken KHK’larla yapılıyor olması Varlık Fonu’nun kurulumu aşamasında dile getirdiğimiz birçok endişeyi de haklı çıkaran gelişme oldu.”

TERÖR YORGUNU

Daha önce Kanun Hükmünde Kararname ile gündeme gelen cazibe merkezlerinin Başbakan Binali Yıldırım tarafından detaylarının açıklandığına işaret edilen raporda şöyle denildi: “Başbakan programın amacını milleti bezdiren terör bölgelerini bir yandan terörden temizlerken, öte yandan beklenen yatırımları yapmak olarak tarif etti.

Başbakan Yıldırım 28 Kasım-14 Ocak tarihleri arasında 23 il için yapılmış başvuru sayısını bin 200, öngörülen istihdam sayısını ise 112 bin 400 olarak açıkladı. Ancak etkin bir şekilde hayata geçmeyen paketler vatandaşı paket yorgunu yaptı. Bu paketin kendisi Eylül 2016’da Doğu-Güneydoğu Teşvik paketi olarak açıklanmıştı zaten. Arka arkaya paket açıklama ihtiyacı daha önceki nice paketin işe yaramadığının da itirafı oluyor. Vatandaşın refahı ve huzuru için çözüm paketlerde aranmamalı.