Cumhur İttifakı''nın seçim kanunu teklifi Mecliste kabul edilerek yasalaştı. Buna göre seçim barajı yüzde 7’ye düşerken sandık güvenliğini ise tehdit edecek yeni maddeler hayata geçmiş oldu. Seçim kurulları sil baştan yenilenecek, kıdemli hakimin il ve ilçe seçim kurulu başkanı olması uygulamasına da son verilecek. Seçim kurulu başkanları kurayla belirlenecek.
Partili cumhurbaşkanı Erdoğan da seçim yasaklarından muaf tutulacak. Yüzde 10''u aşamayan HDP değişen yasayla barajı geçmeyi garantiledi.
AKP ve MHP''li milletvekillerinin ortak imzasıyla hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7’ye indi. Teklifin en tartışmalı maddelerinden biri de ittifak düzenlemesi oldu. Kabul edilen teklifle birlikte ittifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. İttifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin çıkaracağı milletvekili sayısı, her seçim bölgesinde ittifak içinde elde ettiği oy sayısı esas alınarak genel D''Hondt uygulamasıyla belirlenecek. Seçime katılma yeterliliği elde eden bir parti de Siyasi Partiler Kanunu''nda öngörülen ve parti tüzüğünde belirtilen süreler içerisinde ilçe, il ve büyük kongrelerini üst üste iki defa ihmal etmemiş olma koşuluyla seçime katılma hakkını muhafaza edecek. Salt TBMM''de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.
SANDIK GÜVENLİĞİ TEHDİT ALTINDA
Kabul edilerek yasalaşan teklifin bir diğer tartışmalı maddesi de beşinci madde oldu. Buna göre il seçim kurulu bir başkan, iki asıl ve iki de yedek üyeden oluşacak. İl seçim kurulu başkan ve asıl üyeleri, iki yılda bir ocak ayının son haftasında, il merkezinde görev yapan ve birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından ilk derece adli yargı adalet komisyonunca yapılan kura çekimiyle tespit edilecek. Meclisteki görüşmelerde muhalefet milletvekilleri bu madde üzerine yoğun eleştiriler yöneltti. Görüşmelerde söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır “Ben sizin birinci sınıf olarak tanımladığınız hakimlere neden güvenmeyeyim? Partinizin gençlik kollarından, kadın kollarından avukatlık yapan kişiler çok yakın bir zamanda hâkim olarak alındı. Avukatlıktan, hakimlik ve savcılık mesleğine geçtiler. Bunlar sandık güvenliğini, seçim güvenliğini mi sağlayacak? Niye en tecrübeli, en çok görev yapmış, sandıklara hakim insanlar neden seçim kurulu başkanı olmuyor? Neden bu değişiklik?” dedi.
İl seçim kurulu da bir başkan, iki asıl üye ile iki yedek üyeden oluşacak.
İl seçim kurulu başkan ve üyeleri ile ilçe seçim kurulu başkanları, teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde, yapılan değişikliklere göre yeniden belirlenecek. Bu şekilde belirlenen başkan ve üyeler, önceki başkan ve üyelerin görev süresini tamamlayacak.
‘OLUR ALMA’ KALDIRILDI
Sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti de oluru olmadan başka bir parti üyesini sandık kurulu üyesi olarak gösteremeyecek. Adresi kapanmış olması sebebiyle adres kayıt sisteminde görünmeyenlerin de Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün adres kayıt sisteminde bulunan en son geçerli adres bilgileri esas alınacak.
ERDOĞAN YASAKLARDAN MUAF
Kabul edilen maddelerden en çarpıcılarından biri de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın seçim yasaklarından muaf tutulması oldu. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum" bahanesiyle yapılan düzenlemeyle mevcut yasadaki, "Başbakan ve bakanlara ilişkin" seçim yasakları maddesinden "Başbakan" ibaresi çıkarıldı. Yerine yeni sistemde yürütmenin başı olan “Cumhurbaşkanı” yazılmadı.
Sadece bakanların seçim yasaklarına tabi olacağı hükme bağlanıyor. Yani teklifin yasalaşmasıyla birlikte partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar hiçbir kısıtlamaya tabi olmayacak.
Seçim gezilerinde tüm devlet imkanlarını kullanmasında hiçbir engelle karşılaşmayacak Erdoğan, makam araçlarını ve uçaklarını sınırsız kullanmaya devam edecek. Ancak bakanlar, milletvekilleri ve siyasi parti genel başkanları bu yasaklara uymak zorunda olacak. Teklifi kamuoyuna duyuran AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Başbakan yok mevzuatımızda onu çıkardık. Cumhurbaşkanı ile sınırlama söz konusu değil.” demişti.