TBMM'de borç yapılandırmasına ilişkin kanun teklifi görüşülecek

TBMM'de borç yapılandırmasına ilişkin kanun teklifi görüşülecek

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren borç yapılandırmasına ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na geliyor. Teklif, vergi ve cezalarda yapılandırmanın yanı sıra matrah artırımı da getiriyor.

AA’nın haberine göre, haftalık mesaisine 1 Haziran Salı günü başlayacak olan TBMM Genel Kurulu’nun en önemli gündemi; gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, MTV, trafik para cezası, kara yolu kaçak geçiş ücreti, yükseköğrenim kredi ve harç kredisi alacaklarının yapılandırılmasını içeren kanun teklifi olacak.

Düzenlemeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri, belediyeler ile Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na 30 Nisan 2021''e kadar olan bazı borçlar yapılandırılacak.

Belediyelerin; su, atık su ve katık atık ile sunduğu bazı hizmetlerden kaynaklanan ücret alacakları, aldığı bazı paylar; büyükşehir belediyelerinin katı atık ücretleri ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında olacak.

COVID-19 CEZALARI YAPILANDIRILAMAYACAK

Düzenleyici ve denetleyici kurumlarca verilen idari para cezaları, Covid-19 ile mücadele kapsamında verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları ise kapsam dışında olacak.

FENNİ MUAYENE İZNİ VERİLECEK

Her bir taşıt için motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az yüzde 10''unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince fenni muayene izni verilecek.

Matrah ve vergi artırımı üzerine hesaplanan vergiler, ikişer aylık dönemler halinde azami 6 eşit taksitte ödenecek.

Hiç gelir testine girmemiş genel sağlık sigortalılarının, 30 Kasım 2021''e kadar gelir testine gitmeleri halinde, belirlenecek gelir durumlarına göre tescillerinin güncellenmesi sağlanacak.

18 AYA KADAR TAKSİTLE ÖDENEBİLECEK

Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde ise borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edecek.

Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapılamayacak.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Barolar Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği''nin bazı alacakları da yapılandırılabilecek.

İlgili Haberler