Aktif Eğitim Sen Amasya Temsilcisi Salih Süren: Bu uygulama sadece Türkiye genelinde görev yapan 800 bin öğretmeni değil, 20 milyon öğrenciyi de dolaylı olarak etkileyecek.
Aktif Eğitim Sen Amasya Temsilcisi Salih Süren, tartışmalı uygulamaları ile gündemden düşmeyen Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut sıkıntılara her geçen gün yenilerini eklediğini söyledi. Süren, yaptığı açıklamada, hayata geçirilmek istenen ’Öğretmene rotasyon’uygulamasının öğretmenlerin, velilerin, meslek kuruluşlarının ve eğitimin diğer paydaşlarının konu hakkındaki olumsuz fikirlerine rağmen ’Biz yaptık oldu’mantığıyla kendi kararlarını dayatma yöntemi olduğunu savundu. Süren, “MEB, her adımında milleti ve eğitim çalışanlarını zaten tedirgin ve mağdur etmektedir. MEB, öğretmen yer değiştirme trajedisi ile meşgul olmak yerine öğretmen yetiştirme stratejisi belirlemekle meşgul olmalıdır” ifadesini kullandı. Süren, şöyle devam etti: “MEB’in son zamanlarda uygulamaya koyduğu tüm düzenlemelerin başarısızlıkla sonuçlandığı ve telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olduğu dikkate alındığında, rotasyon uygulamasında yönetmelik taslağında yer alan sınıf öğretmenlerinde 4. sınıf sonuna kadar rotasyonun ertelenmesi kararının müdürlere bırakılması, çalışan eşlerin durumundaki belirsizlik, uzak mesafelere yapılan tayinler gibi hukuksuzluklara kapı aralayacak hükümlerin bulunması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanacağı kuvvetle muhtemeldir”
Taslak gözden geçirilmeli
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise 2015 Haziran ayında ilk defa etkisini gösterecek rotasyon uygulaması ile illerde iyi, kötü oluşan dengeli öğretmen dağılımının bozulabileceğini vurgulayarak, “Bakanlık yetkililerin açıklamasında yer alan, ’Rotasyonla, öğretmen dinamizmini artıracağız’iddiası, komik olmanın ötesinde boş bir iddiadır. Yönetmelik taslağı sendikaların katılımı ile yeni baştan ele alınmalıdır” dedi. Koncuk açıklamasında, MEB’in Öğretmen Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmelik Taslağı ile öğretmenleri huzursuz ettiğini belirterek, “8 yıl aynı okulda çalışmış tüm öğretmenlere il içinde rotasyon, eşi özel sektörde çalışanlar için 3 yıl kesintisiz sigorta primi yatmış olma şartı, eşlerin ihtiyaç olan yerde Bakanlık insiyatifi doğrultusunda bir araya getirilmesi, bu üç temel problem öğretmenlerin ciddi itirazına sebep olmuştur” ifadelerine yer verdi.