MEB ikinci dönem daha özenli olmalı!

MEB ikinci dönem daha özenli olmalı!

TÖS, eğitim öğretimi hem siyasete hem ticarete karıştıran MEB'i ikinci dönem daha özenli olmaya davet etti.

Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde reform adını verdiği yeniliklerle eğitimi, hem siyasetin hem de ticaretin içine çekmeye devam ediyor.
Öğrencilerin sınavlarla geçireceği 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı 13 Haziran’da tamamlanacak.
Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Genel Başkanı Dikmen Onat, ikinci dönemin başlamasıyla sorunların da başlayacağını belirten bir yazı yayımladı.
İkinci dönemin öğrencilerin bolca sınava gireceği bir dönem olacağının ve sınav sonuçlarında hep bir yanlışlık yapıldığının altını çizen Başkan Onat, MEB’i 2. dönem daha özenli olmaya davet etti.

TÖS Genel Başkanı Dikmen Onat’ın yazısı şöyle:

2. DÖNEM YENİ SORUNLARA GEBE!

MEB yeni Eğitim-Öğretim yılına birçok sorunla gerçekçi bir biçimde yüzleşmeden girmiş, yüzeysel çözümler ve ideolojik yaklaşımlar çerçevesinde hareket ederek eğitimi daha da siyasileştirmiştir. Hatta siyasileştirme yanında ticarileştirmiştir.

Liyakat yerine itaat, öğretmen örgütlerinin hiçe sayılması, amacını aşarak sadece bir siyasi kavgadan zaferle çıkmak adına yapılanlar, eşitlik ve adalete aykırı uygulamalar, okulları gelir getiren ticari kurumlar olarak görme isteği yönünde atılmak istenen adımlar vs. hep bu bakışın görünümleridir. Oysa Eğitim-Öğretim ne siyasi ne de ticari bir malzeme olmamalıdır. Çünkü burada çocuklarımızın geleceği söz konusudur.

Eğitim Öğretim yılının ikinci dönemine başlarken de MEB’in aynı yaklaşımı artırarak sürdürmek istediği MEB Kanun tasarısıyla açıkça görülmektedir. Bakan da bunu ”Biz söyleyeceğimizi tasarı içinde söylemiş olduk” diyerek itiraf etmiştir. Daha önce ele aldığımız PİSA raporunda da (http://www.tosmerkez.org.tr/tag/pisa-raporu) görülen düşük nitelikli eğitimimizi MEB bu tasarı ile düzelteceğini, bunu amaçladığını ifade etmektedir. Oysa amacın bu olmadığı aşikardır.

Bilindiği gibi 2. dönem öğrencilerin yine bolca sınavı girdiği bir dönemdir. Bakanlık bir yandan sınavları kaldıracağım derken bir yandan da sınav sayısını günden güne arttırmaktadır. Öğrencilerimizin bu kadar çok sınava girmesine dahi alıştık, yalnız sınavda öğrencilerin puanlarının yanlış-eksik hesaplanmasına alışamadık. MEB’i 2. Dönem daha özenli olmaya davet ediyoruz.

Görülmektedir ki Eğitim sisteminde olumlu gelişmelerden ziyade olumsuz gelişmeler sürmeye devam edecektir. Ancak biz TÖS olarak geçmiş üzerine değil geleceğe yönelme gereği ve bilinciyle; bu dönem ve daha sonra da doğruyu söylemeye, eğitimin tüm unsurlarının hak ve eşitliğini savunmaya devam edeceğiz.

Tüm bu görüşlerimizle birlikte 2013-2014 Eğitim yılı 2. Döneminin, tepeden inme kararların dayatılması yerine Eğitimin tüm bileşenlerinin düşünce ve önerilerinin dikkate alındığı senelere gebe olması dileğiyle, tüm halkımıza ve eğitimin tüm unsurlarına esenlik ve mutluluklar, öğrencilerimize başarılar dileriz.